Annons

Recept: pangad potatis med örtig blomkål och chilibearnaise

Hej och välkommen till Floras blogg punkt ess-é!

Och välkommen till en vardag mitt i veckan hos oss.

Annons

Johan bygger modell nu igen, och insåg att omkretsen på Stadsbibliotekets rotunda är som en snusdosa i skala 1:400. Det kan ni tänka på om ni går förbi där. En snusdosa på taket.

Annons

Annons

Men vet ni, det ska handla om den där maträtten vi (mest Johan tbh) uppfann för någon vecka sedan: pangad potatis med örtig blomkål och chilibearnaise. Fy satan vad gott det ÄR. Och tack till bloggläsare Mia som äntligen gav oss ett namn på potatisen. Nu har vi lagat den ett par gånger här hemma och det är dags för er att få recce! Jag skriver ingredienslista och tillvägagångssätt längst ner i inlägget.

Potatisen kokas först, sen krossas den med en slev, sen rostas den i ugnen i rikligt med olja. Länge.

Annons

Syrlig, krispig, morotssallad.

HELLO <3

Annons

Rostad blomkål med örtolja.

Annons

Trevliga Mikkeller från mataffärn att ha till maten!

Pangad potatis med örtig blomkål och chilibearnaise
4 portioner, tillagningstid ca 1 h

Du behöver:
1 kg småpotatis
1 stort blomkålshuvud
1 citron (zest och saft)
3 morötter
chilibearnaise (vi brukar köpa Lallerstedts)
0,5 pkt fetaost
olja (till potatisen i ugnen, johan blandade raps- och olivolja)
vinäger (vitvin eller äppelcider)
salt & peppar

Annons

örtolja:
1 bunt persilja (vi brukar köpa på lösvikt)
0,5 kruka basilika
1 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
0,5 citron – saften
salt & peppar
en skvätt vatten

1. Lägg in fetaosten i frysen (så blir den lättare att riva sen). Sätt på ugnen (250° i vanlig ugn, men om du har varmluft, kör på 225°). Koka potatisen.

2. Blomkål! Under tiden potatisen kokar: bryt ett blomkålshuvud i små buketter, lägg dem på en plåt på bakplåtspapper, häll på olja, salt och peppar och blanda runt. Just det! Släng inte blasten utan rosta den i ugnen också. Jättegott. Sätt in blomkålen i ugnen i typ 25 minuter eller tills de blivit mjuka och fått fin färg.

3. Potatis! När potatisen är nästan helt färdigkokad: häll av vattnet och krossa potatisen med en slev. Vänd ner dem i en plåt med kant, med RIKLIGT med olja (typ en centimeter upp i plåten). Sätt in potatisen i ugnen (ovanför blomkålen) i typ 45 minuter eller tills de fått fin färg och blivit krispiga. Ibland kan man behöva sätta på grillfunktionen för att få lite extra yta. Men framförallt måste man ge potatisen tid. Obs: blomkålen tar du ut när du tycker att den ser klar ut, den ska alltså inte vara i ugnen lika länge som potatisen.

4. Morötter! Hyvla dem med potatisskalare eller osthyvel och dressa med lite citronzest, saften från typ en halv citron, olivolja, en skvätt vinäger, salt och peppar.

5. Örtolja! Mixa alla ingredienser tills de gått ihop helt. Den ska bli rinnig, så du kan tillsätta lite vatten för önskad konsistens. När blomkålen är klar: vänd runt den i örtoljan.

Annons

6. Upplägg! Blanda ut bearnaisessåsen med en skvätt vatten för att få en lite rinnigare konsistens. Servera potatisen med blomkålen, morötterna, bearnaisessåsen och riv över fetaost på toppen.

ÄT! Det är så gott så gott så gott.

25 kommentarer till “Recept: pangad potatis med örtig blomkål och chilibearnaise”

  1. Hannaackribi.blogspot.se skriver: 19 april, 2020

    PANG bom vad gott! Herregud. Vill laga och bjuda alla jag känner!


  2. Ingrid skriver: 19 april, 2020

    Så digg! Tror du man kan erstatte chilibernaise med sriracjamajo?


    1. Flora Wiström skriver: 19 april, 2020

      ja, det går nog bra. men så gott med dragonsmaken!


  3. Moa skriver: 19 april, 2020

    Rekommenderar lite honung i örtoljan!
    Mmm ska laga detta ikväll gott


    1. Flora Wiström skriver: 19 april, 2020

      ja mkt bra! <3


  4. Julia skriver: 19 april, 2020

    Vad har ni för typ av potatis? Vissa är svåra att ”panga” utan att de totalt går sönder i bitar


    1. Flora Wiström skriver: 19 april, 2020
  5. Gabriela skriver: 19 april, 2020

    Goooott! Ska laga snarast. Jobbigt att sova nu med suget i magen som just uppstod…


  6. Rebecca skriver: 20 april, 2020

    Alltså wow ska verkligen laga detta, tack för recept Flora! Vill testa lägga till lite smörstekta bondbönor.


  7. C skriver: 20 april, 2020

    Såg sjukt gott ut!!!!! *Sparar ner*


  8. Tiltutiltunen.wordpress.com skriver: 20 april, 2020

    Men gud <3 Måste lagas! TACK för receptet!


  9. julia skriver: 21 april, 2020

    hallå!! jag o min sambo-polare är på jakt efter en exakt sån pall som i första bilden!!! är det ett 2hand fynd eller något vi möjligtvis skulle kunna hitta nånstans?<3333


  10. Ulrik skriver: 22 april, 2020

    Fantastiskt fint också! Vad är det för tallrik?


  11. Sara skriver: 22 april, 2020

    Men gottttttttt!!! Har jag fattat rätt om blomkålen först ska rostas men sen också vara i ugnen med potatisen? Känns som att den blir mjuk och mosig då? Eller kanske inte? (:


    1. Flora Wiström skriver: 22 april, 2020

      Blomkålen åker in först, eftersom potatisen behöver kokas först. Så ha inne blomkålen så länge som den behöver, typ 25 minuter eller tills den fått fin färg. Så småningom kör du in den pangade potatisen också, och så kommer de hänga i ugnen tillsammans en liten stund. Ta ut blomkålen innan potatisen! Förstår du nu? 🙂


      1. Sara skriver: 23 april, 2020

        Yes, tack tack 🙂 Ska testas snarast


  12. Anna skriver: 22 april, 2020

    Det här var SÅ gott! Tack för receptet! <3


  13. Lo skriver: 23 april, 2020

    Heter inte det där ”förlorad potatis”?


  14. Lina skriver: 24 april, 2020

    Men SNÄLLA så otroligt gott detta var. Lagade till middag igår och sitter nu och räknar ned minuterna tills jag får äta resterna till lunch. Också så mysigt att du skriver pangad potatis – min familj har alltid sagt crushed potatoes eller krossad potatis, men pangad låter så himla gulligt. Ska börja använda det istället.


  15. Julia skriver: 6 september, 2020

    Alltsååååå hur bra att du länkade till detta receptet i inlägget som jag nyss läste (ligger typ 2 v efter i min bloggläsning…) för jag har hela dagen gått och funderat på vad jag ska göra av mitt blomkålshuvud och den stora bunten persilja som varit i kylskåpet typ en vecka nu… Och potatis och morötter har jag ju också. UNDERBART


  16. Ellen skriver: 6 september, 2020

    Lagade detta idag och det var så jääääääävla gott!!!!! Och svinbilligt (140kr och då köpte jag andra grejer också??) plus kändes som jag var med i chefs table med örtoljan och pangningen och blomkålsbladen. Mums!! Tack, ska bjuda alla jag känner på detta


  17. Linn skriver: 14 september, 2020

    Ett tips i all välmening till er som, likt mig, blev sugna på att laga detta: istället för att första sätta in blomkålen och SEN sätta in potatisen – sätt in blomkålen när potatisen har typ 25 min kvar, annars riskerar blomkålen att bli kall när man väntar på att potatisen ska bli klar ☹ mycket gott recept för övrigt!!!!


    1. Flora Wiström skriver: 14 september, 2020

      Smart. Vi brukar sätta in blomkålen i ugnen igen strax innan servering för att värma upp den, men sådär kan man såklart också göra! 🙂


      1. linn skriver: 14 september, 2020

        åh men gud den tanken slog mig inte alls, mkt bra idé (var väl för hungrig hehe) ska göra så nästa gång! 🙂


  18. Maten vi lagar: från horpasta till pokébowl | Flora Wiströmflora.baaam.se skriver: 19 februari, 2021

    […] här rätten känner ni igen: Pangad potatis med örtig blomkål och chilibearnaise. Vi träffade ju Johans föräldrar i Skåne och då bjöd vi dem på det här. Gick […]


Dela på:
Laddar