Annons

Den långa listan med bra filmer – att se gratis

Hej alla. Det är en så underlig tid nu. Haft ganska mycket ångest de senaste dagarna men det är svårt att skriva om det, för jag vill inte på något sätt skapa mer oro än vad som redan finns. Alltså: svårt att driva blogg i dessa tider.

Annons

Jag har ägnat helgen åt att rensa ur skåpen, promenera i solen, äta mat. Och så har jag förstås tittat på film. På Cineasterna. Moa och Erik har tipsat mig om den här hemsidan, där man loggar in med sitt bibliotekskort och får tillgång till en jäkla massa kvalitetsfilm. Just Stockholms bibliotek funkar inte, men man kan ju lätt skaffa bibliotekskort på nätet från annan ort. Jag har exempelvis ett kort på Huddinge bibliotek, för att jag lånade en hel del kurslitteratur där förra terminen.

I fredags scrollade jag igenom alla filmer (på min Huddingeinloggning) från A-Ö. Sammanställde alla i en lista till oss. Filmer som jag sett och tycker är bra! Som du också kan se, helt gratis!

And Then We Danced
En av de bästa filmerna jag såg förra året. Den handlar om ett gäng ungdomar i Tbilisi som tränar Georgisk folkdans. En dans med hård, maskulin disciplin. Två av de manliga dansarna blir kära i varandra. Men homosexualitet ses fortfarande av många som en sjukdom i Georgien. Så medryckande, sexig och vacker (ljussättningen och fotot <333).

Apflickorna
En modern western om maktspel och kärlek. Utmanande, snygg, oerhört bra.

50/50
Minns bara att jag gillade denna jättemycket. Wikipedia säger: Filmen bygger på manusförfattaren Will Reisers egna upplevelser och handlar om hur Adam och hans omgivning hanterar det faktum att han diagnostiseras med cancer vid 27 års ålder.

Annons

Amelie från Montmartre
Filmen som förändrade en hel generation!

Before Midnight
Det mest romantiska vi har!! Otrolig dialog. Obs, du ska förstås se Before Sunrise och Before Sunset innan. UNDERBARA filmer, men de fanns inte på Cineasterna.

Blue Jasmine
Hysterisk, svinjobbig, stark som fan.

Blå är den varmaste färgen
En sällsamt vacker och sexig kärlekshistoria.

Annons

Frances Ha
En av mina absoluta favoritfilmer. Om vänskap och om att följa sin dröm.

Ginger & Rosa
TriArt skriver: Det är tidigt 60-tal och Atombombens skugga ligger fortfarande tung över världen. Ginger och Rosa har varit bästa vänner sedan barnsben. Men deras vänskap sätts på prov när Ginger engagerar sig politiskt och Rosa väljer att intressera sig mer för män. Relationen ställs på sin spets när Gingers föräldrar berättar att de ska separera.

Honung
Såg den här på Zita med min mamma för några år sedan. En turkisk film, lågmäld och så så vacker. Den handlar om en pojke vars pappa försörjer familjen genom att plocka honung. En dag kommer han inte hem efter sin tur i skogen. 

Hotell
FACK vad bra den här filmen är. Handlar om ett gäng personer som möts på ett hotell för att bearbeta sina respektive trauman. 

Känn ingen sorg
Håkanfilmen är en perfekt söndagsfilm.

Annons

Amy
En av de mest tragiska dokumentärerna jag sett :'(

Laurence Anyways
LÄNGE sedan jag såg den här filmen av ljuvliga Xavier Dolan, men minns att den tog mig med storm. TriArt skriver detta om handlingen: Laurence är en ung författare som en dag avslöjar för sin flickvän Fred att han vill bli kvinna. Fred accepterar hans önskan och tror att hon kommer att älska honom även som kvinna. Men hon misstar sig och paret glider allt längre från varandra. Men Laurence har svårt att släppa henne.

Lion
Saroo är fem år gammal när han somnar på ett tåg och hamnar i Calcutta, tolv timmar från sin hemby och sin familj. Calcutta är fullt av gatubarn, så ingen reagerar nämnvärt på hans tårar och han förstår inte Bengali. Två år senare blir Saroo bortadopterad till en australiensisk familj. Som ung man bestämmer han sig för att söka upp sin familj. Lion är baserad på en sann historia och har både ett indiskt filmteam och ett australiensiskt. Det gör att skildringen känns nyanserad. Det är just de Indiska delarna som är starkast. Jag tycker också att adoption som koncept problematiseras. Grinade hela filmen igenom. Den är så vacker och fruktansvärt sorglig. Om syskonrelationer, barn som reduceras till handelsvaror, moderskap och att vilja hitta hem. 

Mannen som slutade röka
Tage Danielsson har regisserat den här klassikern som är en parodi av Dantes Den gudomliga komedien. Gösta Ekman <3

Min lilla syster
Så starkt om konståkning, ätstörningar och bandet mellan syskon. Inspirerades mycket av denna när jag skrev Hålla andan. 

Annons

Monika Z
LJUVLIG FILM.

Moonrise Kingdom
Indieklassiker.

Mustang
En av mina favoritfilmer of all times. Lale och hennes fyra systrar bor i en by i norra Turkiet. En eftermiddag går de till stranden för att bada och leka med några killar från skolan – en oskyldig akt som blir en uppblåst skandal i det lilla samhället. Systrarnas morbror och mormor får bråttom att göra flickorna till välvårdade och husliga kvinnor – och gifta bort dem en i taget. Huset som varit deras fristad bommas igen, ett fönster i taget, och snart bor de i ett fängelse. Samtidigt växer den gemensamma viljan att bita ifrån, fly och bli fria. Mustang är en oerhört vacker och tung film om att var fast i patriarkatets kanske värsta skepnad och att göra allt för att bryta sig loss. Och om systerskap.

Nyckeln till frihet
Den här gamla klassikern! En riktig sån IMDB-favorit.

Parning
Naomi och Edvin ställer båda upp i att vara med i ett filmprojekt om nätdejting. Det är inte menat att de skulle börja dejta, men så blir det. Minns att jag var nervös och pirrig hela filmen igenom.

Annons

Picassos äventyr
Glömmer aldrig hur vi tittade på den här filmen efter begravningen. Satt sida vid sida och skrattade så att soffan vibrerade.

Precious
TOPPENFILM. Svenska filminstitutet skriver: Filmen formulerar ett tydligt budskap om att ingen människa får räknas ut, hur dåliga odds man än har att ‘lyckas’. Med ett kraftfullt filmberättande är filmen om Clareece Precious Jones en medryckande hyllning till livet, språket, kunskapen och mänsklig gemenskap och solidaritet.

Pride
Baserad på en verklig historia om hur en grupp HBTQ-aktivister i ett Thatcher-styrt Storbritannien samlar in pengar för att hjälpa strejkande gruvarbetare och deras familjer.

Resan till Melonia
Finns kanske ingen film jag känner så starkt för, som denna av Per Åhlin. Den var en av kanske sju VHS-filmer vi hade hemma. Berättelsen bygger på Shakespeares Stormen. 

Rust and Bone
En av de absolut mest tragiska filmer jag sett. Scarred for life. 

Annons

Shoplifters
Såg den här filmen för ett par veckor sedan och jävlarrr vad den bet tag. Detta har regissören Hirokazu Kore-eda sagt om filmen: ”I Japan får brott som pensionsbedrägeri och föräldrar som tvingar sina barn att snatta väldigt hård kritik. Och självklart ska de här brottslingarna kritiseras, men jag undrar varför människor blir så arga över sådana små överträdelser när det finns kriminella som begår mycket värre brott utan att fördömas. Särskilt efter jordbävningarna 2011 så kände jag mig inte bekväm med att människor hela tiden upprepade att familjebanden är så viktiga. Så jag ville undersöka det genom att skildra en familj som binds samman genom att begå brott.”

Submarine
Väldigt mycket 2011-indieromantik över denna. Har inte sett den sedan den kom, men minns att jag älskade den som sjuttonåring.

Suffragette
2015 skrev jag: ”Jag och mormor var och såg Suffragette på bio igår, en film om kampen för kvinnors rösträtt i London för hundra år sedan. Jag grät, satt med handen framför munnen, spände tårna i skorna, fick rysningar.”

The Big Sick
Kumail Nanjiani spelar sig själv i denna romantiska komedi som han skrivit tillsammans med sin fru Emily V. Gordon. The Big Sick är baserad på historien om hur de träffades och vad som hände sedan.

The Florida Project
Filmen handlar om sexåriga Moonee som bor på ett vägmotell i utkanten av Disney World, Florida. Moonee är äventyrslysten och infallsrik och har sällan tråkigt. Hon får sommarlovet att gå genom att kasta vattenballonger på turister och tigga pengar till att köpa glass. Hennes unga mamma Halley ser annorlunda på tillvaron och har svårt att få pengarna och hoppet att räcka. Miljöerna i den här filmen är helt fantastiska, och Brooklynn Prince som spelar Moonee är o-tro-lig. En smärtsam film om barns utsatthet men också oändliga styrka och glädje.

Annons

The Handmaiden
En otroligt vacker och lite trippy film som genrebestämts som ”erotisk triller”. Den är skitsexig (dock uppenbar male gaze). Älskar dramaturgin och fotot i denna. Mm. 

The Lunchbox
Vill minnas den här filmen som RIKTIGT mysig. 

The Reader
Inte sett denna sedan jag var ett späddjur men minns att jag älskade den då. Måste se om. 

The Skin I Live In
Ohhh den här filmen av Almodovar minns jag som riktigt obehaglig. Vill se om.

The Square
Allas vår Ruben kan verkligen det här med spännande scenarios. Helflippade.

Annons

Tiny Furniture
Lena Dunhams debutfilm. Mkt fin och rolig. Hennes egen mamma och syster är med i filmen.

Tracks
2015 skrev jag detta om den här filmen: ”Miljöerna i den här filmen är så förbannat vackra och antalet längre replikskiften skulle kunna räknas på två händer. Tracks är en berättelse om kärleken till djuren, till naturen, till ensamheten. Om att omfamna det oförklarliga och att våga. Jag grät och grät.”

Turist
Ruben igen! Jätteintressant film om en familj som är med om en lavin, där pappan instinktivt räddar sig själv i stället för att rädda sin familj. Och konsekvenserna efteråt. 

Filmer jag vill se som också finns på Cineasterna:
20th Century Women
Amatörer
Belleville Baby
Goliat
Leviatan
Loving Vincent
Mary Shelley
Moonlight.
Utvandrarna, Nybyggarna
Nånting måste gå sönder
Persona
Pianot
Saknaden
Sara
Scener ur ett äktenskap
Shame
Sommaren med Monika
Soraya M.
The Biggest Little Farm
The killing of a sacred deer
The upside
Whitney
Villebråd
Äta sova dö

Nu har vi en lista över BRA filmer så att det räcker och blir över. Skönt. ♥

25 kommentarer till “Den långa listan med bra filmer – att se gratis”

 1. Amanda skriver: 15 mars, 2020

  Vilken grej. Bibblan ❤️ Budgeten för filmutlåning var slut i min region. Beror det på att fler är hemmavid nu? Eller att potten är rätt så låg? (Hur många filmer får en region/kommun låna ut och vad är kostaden?) vore intressant att veta. Absolut förståeligt att man inte kan låna film hur som helst, det är ju fantastiskt att bibblan ens får vara kvar! Heja.
  Tack för superfilmtips.


  1. Cineast skriver: 15 mars, 2020

   Tror den är rätt låg för lånen är ofta slut när jag vill kolla 🙂 Gäller att vara tidigt i månaden om man vill hinna se något. Bästa tjänsten ändå <3


  2. hc skriver: 15 mars, 2020

   fråga ditt bibliotek hur det ser ut! för de flesta bibliotek har olika reglerna, då de ju har olika budgetar att förhålla sig till!
   och JA biblio är superviktigt och något vi måste värna om!!! hjärtefråga!!


 2. Maria skriver: 15 mars, 2020

  bästa tipset!! Visste absolut inte att detta fanns. Tack ❤️❤️


 3. augusta skriver: 15 mars, 2020

  Ser nästan aldrig på film, men av detta blev jag så sugen! Nu ska här glos


 4. Linn skriver: 15 mars, 2020

  Mys!


 5. Cineast skriver: 15 mars, 2020

  Bra att veta för den intresserade – du får fem lån per månad men är inte garanterad att utnyttja dem.Bibblan har en total pott som kan ta slut innan du hunnit låna. Då är det bara att vänta snällt till nästa månad vilket man gör pga världens bästa tjänst <3


 6. Natasha skriver: 15 mars, 2020

  FANTASTISKT inlägg!!!!


 7. Ellen skriver: 15 mars, 2020

  TACK!! Så mycket bra film?? Underbart! Och gratis <3


 8. Sofia skriver: 15 mars, 2020

  Så bra!!!!!


 9. Ellen skriver: 15 mars, 2020

  Rekommenderar STARKT 20th century women (alla tiders kvinnor på svenska)! Min favoritfilm! Allt är fint, hjärtskärande. Bra berättande, fint filmat och komplexa personporträtt. En film som förändrat en del av mig<3


 10. Elin skriver: 15 mars, 2020

  Bra tips!!
  Också bra för alla att veta kanske är att utbudet verkar variera beroende på bibliotek! I Göteborg tex fanns inte vissa som listas här ovan 🙂


 11. Maria skriver: 15 mars, 2020

  Tack Flora!
  Vilken lista, vilken omtanke du visar och vilket fint arbete du gör!❤️


 12. Annika skriver: 15 mars, 2020

  Shit vad bra! Tack, tack för tipsen!


 13. Elsa skriver: 15 mars, 2020

  Så inspirerad av detta, vilka filmer! Taggad!


 14. Bibliotekarien Frida skriver: 15 mars, 2020

  Också bra att veta om man skaffar bibliotekskort via nätet kan det en dag upphöra, för man måste gå till bibblan och legitimera sig för att kortet ska vara giltigt och fungera. Just saying! ✌️
  Inom Norrtälje kommun är det max 1 film/per vecka!


 15. Nina L skriver: 15 mars, 2020

  Jag läste ”I fredags KOLLADE jag igenom alla filmer från A-Ö” och blev nästan orolig för (och imponerad av) dig :))


 16. Elin skriver: 15 mars, 2020

  Någonting måste gå sönder! En absolut favorit! ❤️


  1. Ella skriver: 15 mars, 2020

   Ja! SÅ bra! Och den finns på svtplay nu dessutom (även sjunde inseglet och mannen som slutade röka, för lite klassisk filmbildning 🙂 )


 17. Linnea skriver: 15 mars, 2020

  Både Mary Shelley, Utvandrarna och Nybyggarna är superbra filmer. Rekommenderar starkt! Tack för alla tips också!


 18. Andrea skriver: 15 mars, 2020

  Så bra inlägg!! Jag älskar cineastrerna och kommer hundra procent att använda den här mega listan.


 19. C C skriver: 16 mars, 2020

  TACK!!!


 20. sara skriver: 17 mars, 2020

  vilken handmaiden såg du?? sett den från 2017 och 1960 men finns en nyare?


 21. Ulrika S L skriver: 19 mars, 2020

  Tack Flora!


 22. Molly skriver: 20 mars, 2020

  En av mina allra bästa och äldsta vänner kom också bort på ett tåg i Indien som liten, hamnade på gatan, sedan barnhem och så adopterades hon till Sverige…kanske våga se filmen med henne.


Dela på:
Laddar