Annons
Annons


Fyra böcker.


Här är några böcker jag har läst under vintervåren.DSC_56141. Kallocain av Karin Boye
En dystopisk historia om kemisten Leo Kall som lever i ett samhälle som är totalt kontrollerat av staten. Han uppfinner en sanningsserum, Kallocain, som ska användas för att avslöja statsfientliga tankar. Boken är inspirerad av Tyskland och Sovjetunionen innan andra världskriget och trots att ”Världsstaten” är ett fiktivt land  är det en träffande skildring av hur ett totalitärt styre kan se ut. Bitvis var den jättespännande och bitvis var den ganska trist, så jag ger den ett medelbra betyg.

Annons

2. Grand final i skojarbranschen av Kerstin Ekman
Lillemor Troj är en rosad författare i åttioårsåldern. Hon är medlem i Svenska Akademien och flera gånger belönad med Augustpriset. Men vad offentligheten inte vet är att hon inte har skrivit sina böcker själv. Under hela sin karriär som författare har hon haft en spökskrivare, Babba Andersson, som på grund av sin bristande sociala kompetens och sitt utseende (!) inte kunnat ge ut sina böcker under sitt namn. Kanske även för att hon inte har velat vara i rampljuset. Vi får följa Babbas och Lillemors liv ihop och hur Den Stora Hemligheten hotas att komma ut i det offentliga. Jag tycker att det är en strålande handling och bitvis är boken jättebra, men andra delar känns onödiga och rentutav sega.

3. Och allt skall vara kärlek av Kristian Lundberg
En fristående fortsättning till DSC_57034. En kärleksförklaring av Ida Linde
Den här boken är så himla fin. Den handlar om Eleonore och hennes två döttrar Silja och Sontag och hur de försöker bygga ett liv tillsammans i ett gammalt stationshus. Om den frånvarande pappan och två systrar som åker ut i rymden för att verifiera varandra och sin mamma. En kärleksförklaring är en drömsk bok som du ska läsa för att ta del av det vackra språket och den tillbakahållna, sparsmakade prosan. Handlingen är sekundär, även om den är melankoliskt vacker den också.

Translation: About four books. My favourite was En kärleksförklaring by Ida Linde.

6 kommentarer | Translate


AnnonsLaddar