Annons
Annons


Att hitta en bostad i Stockholm.


IMG_2370

Utsikten från vår nya lägenhet.

Idag är en stor dag. Idag har jag skrivit på ett kontrakt som ger mig en lägenhet på 24 kvm i Vasastan! :’) Ett förstahandskontrakt! En lägenhet som vi kan bo i hur länge vi vill! I mitten av december flyttar vi in i ett ganska fult hus i en väldigt liten lägenhet men med vacker utsikt, bra läge och låg hyra. Hurra!

Annons

Jag och Felix flyttade hemifrån för två år sedan och har bott på tre olika ställen sedan dess. Och det är ändå ganska bra, om en jämför med vänner som flyttar varje halvår. Stockholm är helt sjukt när det kommer till bostäder. Andrahandsmarknaden har skjutit i höjden, eftersom lagen har ändrats och människor med bostadsrätter nu mer kan hyra ut dem för hur mycket de vill för att betala av sina lån. En etta i förorten kan kosta 10.000 kr i månaden. En etta i stan 15.000 kr. Det är sant, och det är helt förjävligt.

Vi har haft ganska tur och har betalat mellan 7000-8500 kr i månaden för lägenheterna som vi har hyrt. Tanken med det här nya systemet är att fler ska vilja hyra ut sina bostäder, eftersom de kan tjäna bra på det, men det gynnar bara de som redan har pengar. Vilken ensamstående förälder har råd att betala 10.000 i månaden för en lägenhet? Vilken studerande ungdom? Det är absurt att det inte finns fler hyresrätter i Stockholm. Om du flyttar hit kan du räkna med att få bo inneboende, bo i förorten och lägga det mesta av din lön eller ditt bidrag på hyra. Men du kan ha tur. Och jag är medveten om att jag som är vit och privilegierad har större chans att få en bostad än många andra, vilket är hemskt.

DSC_6302

Lägenheten där vi bor nu, till och med december. Den fick vi hyra genom en kompis kompis.

Med det sagt ska jag dela med mig om mina hitta bostad i Stockholm-tips. Det är svårt att hitta bostad här, men det är inte helt omöjligt.

1. Bostadskön.

Det finns olika bostadsköer, men den jag står i heter Bostadsförmedlingen i Stockholm (googla för att hitta andra). Efter 6-8 år i kön (jag vet, det är ett skämt) har du störst chans att få en hyresrätt, och du letar aktivt genom att själv anmäla intresse på bostäder. Ibland kan det gå snabbare än så. Avgiften är 240 kr om året och du kan bara anmäla dig när du har fyllt 18.

Nu kommer vi till det fina i kråksången: Bostadsförmedlingen har ungdomslägenheter för dig mellan 18-26 år. Det innebär att det finns speciella lägenheter ämnade för ungdomar, som du alltså kan få trots att du inte har stått i kön länge alls. Det var så jag fick min lägenhet! Om du anmäler dig så fort du kan det dygn du fyller 18 (och då menar jag på tolvslaget, annars kanske någon annan som fyller år på samma dag som hamnar före dig i kön, och det vill du inte), har du störst chans att få en hyresrätt, men det kan vara värt att ställa sig i kön även om det har gått en tid sedan du fyllde 18 (även om det blir betydligt svårare då). Vissa bostäder har kvoten 18-26 år och då har den person som stått längst i kön störst chans att få ett kontrakt. Men andra lägenheter är reserverade för en viss ålder (18-åringslägenhet, 19-åringslägenhet osv.). Dagarna innan jag fyllde 20 hade jag störst chans att få en 19-åringslägenhet eftersom jag då hade stått längst i kön av alla nittonåringar som ansökte. Jag hade tur, för dagarna innan min födelsedag annonserades flera olika 19-åringslägenheter ut. Jag var först i kön på tre stycken olika (!), men valde den i Vasastan. Katching!

Edit, tips från en läsare: ”Obsobs! En kan ställa sig i bostadskön samma månad en fyller år. Så fyller du år sista juni kan du stå i kö från första juni!!”

DSC_8832

Vår första lägenhet på Gärdet, som vi fick genom Blocket. Där bodde vi i tio månader.

2. Blocket.

Enligt min erfarenhet är det bäst att lägga upp en egen önskar hyra-annons på blocket, i stället för att ringa runt på uthyresannonser. Alltså: Skapa en annons där du berättar lite kort om dig själv och vilken typ av bostad du är ute efter. Infoga en bild (skevt, jag vet, men då ökar sannolikheten att du får en lya) och lägg upp telefonnummer och mailadress. Det kan även vara värt att lägga till någon hundralapp för att annonsen ska komma högre upp i flödet, då det läggs upp hundratals annonser varje dag. Det var genom Blocket som vi fick vår första lägenhet! En man ringde mig samma dag som jag lade upp annonsen, och dagen efter åkte vi på visning. Sen ba ”mamma, jag flyttar hemifrån om en vecka”. Självklart kan ni även ringa på annonser som ligger ute, jag har gått på ett tiotal visningar på det viset, men enligt min erfarenhet är bostäderna ofta dyrare och svårare att få på det sättet (de som annonserar får hundratals intresseanmälningar). Akta er för bostadsbedrägeri dock, jag har skrivit om när vi blev lurade här.

3. Facebook.

Bomba med statusuppdateringar om att du söker bostad och be folk att dela det du skriver. Det finns även en mängd grupper på Facebook som riktar sig till folk som hyr ut och folk som vill hyra bostäder. Sök på typ ”uthyres Stockholm” så kommer det upp en massa olika. Skriv i de grupperna att du söker bostad!

florasblogg.se_files_2011_04__dsc0315

Mitt sovrum 2011 när jag bodde hemma :’)

4. Kontakta hyresvärder privat.

Kanske att någon i din närhet känner en hyresvärd? Jag har en bekant som fick ett förstahandskontrakt på det här sättet. Du kan även försöka googla runt efter hyresvärdar och sedan stalka dem. Eller ja. Åtminstone kontakta dem och berätta att du behöver en bostad. Det kan gå om du har tur!

5. Fråga runt.

Det säger sig självt. Säg till typ alla du möter att du letar efter en bostad. På så vis kommer de att komma och tänka på dig när de hör något! Vi fick vår nuvarande lägenhet på Kungsholmen genom en kompis som såg en statusuppdatering som en bekant hade skrivit på Facebook.

IMG_7047

6. Bostadssajter. 

Det här har jag ingen egen erfarenhet av, men jag vet att jag har fått tips om detta av läsare. Det finns hemsidor som heter typ bostaddirekt.se och fixakontraktet.se. Då betalar du en summa och så hjälper de dig att hitta en lägenhet. Har du tur så funkar det, men jag har aldrig vågat prova. Någon som har testat detta? Skriv gärna i kommentarsfältet i sådana fall.

7. Köp.

Alltså. Jag har verkligen inte råd med det och jag vet att 99% av er inte heller har det, men ni som har råd att köpa en bostadsrätt borde absolut överväga att göra det. Vissa har lyxen att ha föräldrar som kan hjälpa till med borgen. Det är en investering som ni kommer att tjäna på i längden.

8. Studentlägenhet.

Jag har ingen erfarenhet av detta men kolla runt på SSSB och Vasakronan!

Har ni andra tips? Låt oss ha en hitta bostad-diskussion här i kommentarsfältet. Tipsa gärna om hur en kan hitta bostäder i andra städer också!

Translation: We have finally got an apartment! Hurray! These are my tips and tricks how te get one in Stockholm. Translate the post here.

31 kommentarer | Translate


AnnonsLaddar