Annons
Annons


Recept: Chilaquiles med svarta bönor


DSC_2390

Igår trotsade jag febertungt huvud och gick till mataffären för att handla ingredienser till ett recept som jag velat testa länge, nämligen chilaquiles efter ett recept från The Bojon Gourmet. I vanliga fall hade jag bara länkat till ursprungsreceptet, men eftersom det är med amerikanska mått så skriver jag ut det här. Jag har även ändrat det lite (hon rostar tortillabröd i ugnen medan jag köpte färdiga tacochips).

Annons

Chilaquiles är en klassisk mexikansk maträtt som traditionellt sett serveras till frukost på gårdagens tortillabröd. Men detta är en alldeles utmärkt middagsrätt. Rätten påminner lite om huevos rancheros som jag bloggat om tidigare.

Tidsåtgång: ca 40 minuter. Maten räcker till fyra hungriga personer.
Du behöver:

200 g tacochips, jag tog saltade
500 g salsasås, jag tog en mild variant men du väljer styrka själv
ca 200 g grönkål
0,5 gul lök
1 burk svarta bönor
1 dl riven ost, jag tog Gouda
4 ägg
olja

salt och peppar

Till servering:

Koriander
Lime
Fetaost
Avokado

eventuellt yoghurt och salsa

DSC_2369

Sätt ugnen på 200 °C. Skiva löken fint och fräs den mjuk i lite olja i ca 5 minuter. Skölj kålen, skär bort de hårda stjälkarna och hacka den grovt. Fräs kålen tillsammans med löken, en nypa salt och en skvätt vatten, tills grönkålen har mjuknat. Detta tar ca 5 minuter.

Blanda tacochips och salsasås med händerna i en bunke. Vänd ner grönkålsblandningen samt de svarta bönorna. Lägg alltsammans i en oljad ugnsform. Sätt in formen i ugnen i ca 10 minuter.

Ta ut ugnsformen och strö över den rivna osten. Gör fyra gropar i blandningen och knäck ett ägg i varje grop. Salta ovanpå äggen. Sätt in i ugnen tills äggen har nått önskad konsistens (för mig tog det ca 20 minuter).

DSC_2375

Såhär fint blir resultatet.

DSC_2382

Servera med koriander, smulad fetaost, avokado och – viktigt – lime. I grundreceptet åts rätten även med yoghurt och mer salsa.

DSC_2386

Sååå gott.

Translation: I made chilaquiles with black beans from this recipe by The Bojon Gourmet. The only difference is that I used taco chips instead of oven roasted tortillas. It’s really good, you got to try it.

15 kommentarer | Translate


AnnonsLaddar