Annons
Annons


BOKTIPS: AMERICANAH


Chimamanda Ngozi Adichie är en av mina favoritförfattare och även en av mina främsta feministiska förebilder. Om du har en halvtimme över borde du titta på hennes Ted-talk ”We should all be feminists”. Det är briljant.

Annons

IMG_4575Nu till boken.

IMG_5533Ifemelu och Obinze, båda från Nigeria, träffas i tonåren och blir hutlöst kära i varandra. Den amerikanska drömmen häckar över Obinze och han längtar efter att få studera i USA, men det blir Ifemelu som åker först. Tanken är att Obinze ska komma efter, men efter 9/11-attacken blir det svårare för män att ta sig över atlanten.

IMG_5540Ifemelu har inte upplevt ras som ett direkt problem i Nigeria, men så fort hon sätter foten i USA börjar hon uppfatta sig själv som svart – och därmed notera hur andra uppfattar henne. Hon ser det oerhörda rasförtrycket. Med dessa betraktelser bygger hon sin blogg där hon börjar skriva om rasism i USA. Det går bra för Ifemelu. Samtidigt reser Obinze till London och lever som papperslös.  Ifemelus blogginlägg är insprängda i texten och får oss läsare att fundera kring den dolda och den öppna rasismen.

IMG_5546Americanah är en historia om kärlek och längtan, men främst en skildring av klass- och raskonflikter i såväl USA som i Nigeria. Det är en bok att lära sig mycket av, och en bok att försvinna in i. Ska jag klaga på något så är det längden (587 sidor i pocketversionen). Jag har ju, som ni vet, lite svårt med tjocka böcker. Vissa delar kändes helt enkelt för mycket som onödiga utsvävningar, men det gör inte så mycket för i det stora hela är Americanah en strålande och viktig roman. Läs den plz, den finns på bokrean nu! Och läs En halv gul sol när ni ändå håller på.

★★★★★

Kika i kategorin böcker för att få fler boktips.

Translation: Americanah by Chimamanda Ngozi Adichie is a terrific book about racism and racial conflicts in America and Nigeria. Also, it’s a breathtaking love story. Just read it.

11 kommentarer | Translate


AnnonsLaddar