Annons
Annons


FRÖKNÄCKE


DSC_3452

Min största mathangup just nu är fröknäcke. Receptet har cirkulerat i bloggvärlden länge och det är svårt att lista ut vem som egentligen ska ha credd för det, men jag har utgått från de måttangivelser som min eminenta bloggkollega Hanna har skrivit på sin blogg.

Annons

DSC_3328

Receptet är så enkelt att det inte är klokt och framförallt lätt att variera utifrån vad du har hemma. För en plåt med knäckebröd (gör dubbel sats när du ändå håller på – det går åt fort!) behöver du:

2,5 dl valfria frön. Jag brukar variera mig men pumpafrön, sesamfrön, solrosfrön, vallmofrön och linfrön är gott tycker jag.
2 dl valfritt mjöl. I receptet ovan har jag vetemjöl men jag har även testat med bovetemjöl och mandelmjöl. Allt funkar bra!
2 msk kokosolja
1 nypa havssalt
2, 5 dl kokande vatten
eventuellt någon ytterligare kryddning, exempelvis fänkålsfrö, kanel eller rosmarin.

DSC_3335

Blanda de torra ingredienserna. Lägg kokosoljan i det kokande vattnet så att det smälter och blanda sedan ihop det med de övriga ingredienserna. Smeten ska vara sticky men fortfarande hålla ihop bra, så tillsätt mer mjöl om du tycker att det behövs.

Täck en plåt med ett bakplåtspapper och häll över smeten. Lägg sedan ett bakplåtspapper ovanpå (med den glatta sidan mot degen) och använd en kavel för att platta till smeten. Ju tunnare och jämnare smet desto godare resultat! Ta bort det övre bakplåtspappret, strö över lite flingsalt och skär smeten i rutor. Sätt in i ugnen på 175 grader i 30-40 minuter. Låt svalna på ett galler.

DSC_3446

Till frukost gillar jag att ha avokado med flingsalt eller jordnötssmör och banan på mitt fröknäcke – eller den här chiasylten som jag har gjort efter ett recept av Agnes/Cashew Kitchen. Den innehåller bara hallon, blåbär, chiafrön, lönnsirap och balsamvinäger och är så tokigt god.

Fröknäcke

Slut på recept! Hoppas ni tycker att det är lika smarrigt som jag.

Andra smarriga frukostar:
Glutenfritt, lättbakat bröd.
Amaranthgröt med nötmjölk och apelsinskivor.
Rödbetspannkakor.
En arbetsvecka, fem frukostar.
Ugnsbakad gröt.
Bananpannkakor.
Choklad- och kokoschiapudding.
Morotsgröt.
Acaibowl.

Translation: I’m crazy about this seed hard bread. 

12 kommentarer | Translate


AnnonsLaddar