Annons
Annons


Månadens ljudbokstips


I samarbete med BookBeat.

Jag längtar alltid efter mer tid att läsa, jag tror att det är en anledning till att jag tycker om ljudböcker så mycket. Det gör att jag kan använda dödtid till att uppleva en bok. När jag går till flygbussen, köar till säkerhetskontrollen, väntar på boarding och fumlar mig fram till min plats på flygplanet så tycker jag att ljudböcker är perf.

Annons

För att inte tala om hur trött jag blir på flyget och hur jag då helst vill sitta och blunda men samtidigt bli underhållen.

Just nu lyssnar jag på En droppe midnatt av Jason Timbuktu Diakité. Det är den här månadens ljudbokstips från yours truly. Här är förra. 

”Ingen vill läsa din bok om fattiga svarta människor i Södern” säger Jason Diakités far. Men för Jason blir det allt viktigare att förstå sin släkts historia, också för komma närmre sig själv. Han åker därför till den amerikanska södern.

En droppe midnatt är en inblick i det amerikanska rasförtrycket och om hur svarta människor behandlats sämre än boskap, och hur de ju fortfarande är långt ifrån fria, även efter slaveriet avskaffats. Jason åker runt och träffar släktingar och bekanta som berättar om hur de nästan blivit fängslade bara för att de anmält sin hyrbil som vandaliserad, och hur deras förfäders kroppar förstörts under piskrappen och i bomullsodlingar. Hur det idag anordnas guidade turer på dessa plantage men från ett vitt perspektiv, utan att nämna slaveriet. Det är berättat på ett direkt och begripligt vis, som upprör och gör så jävla jävla ont. Det är också en historia om relationen mellan en far och en son, och skulden och samvetet som gnager dem emellan.

Ljudformatet gör texten rättvisa, med amerikanska repliker som Jason Diakité läser självklart, eller textstycken som han rappar fram. Alltså jag tycker verkligen att du ska lyssna på den här.

Genom att ange rabattkoden Flora på bookbeat.se/flora får du en månad gratis lyssning och läsning (ord. pris 169 kr). Inte så pjåkigt. Du laddar sedan ner appen till telefonen. Och just det! Min bok Stanna finns som e-bok där också.

I samarbete med BookBeat.

9 kommentarer | TranslateAnnonsLaddar