Annons
Annons


Flora & Frida avsnitt 48: Keepin it casual


I veckans podd (som kommer ut på fredagar nu!) har vi fått in en lyssnarfråga som lyder typ ”killen jag dejtar är en *skön snubbe* och vill inte sätta något label på vårt förhållande, vad ska jag göra?”. Så det dissekerar vi. Hur hanterar man att den man gillar har inställningen vi kan väl bara vara casual? 

Annons

OCH.

Mars månad är den internationella endometriosmånaden. Endometrios är en sjukdom som var tionde (!) livmoderbärare lider av, och som orsakar sjuka menssmärtor/svimningar/kräkingar etc, men som nedprioriteras inom vården. Vi klipper in några sekvenser från dokumentärfilmen Helt normalt av Felicia Sundberg, som följer trettioåriga Moa som ska utredas för sin eventuella endometrios. Hon har precis som många andra fått höra meningen ”ta en ipren” alltför många gånger. Här kan du se dokumentären.

Om du misstänker att du har endometrios eller vill veta mer så kan du klicka dig in på Endometriosforeningen.com. Puss och ta hand om varandra! Lyssna här nedan, på radioplay.se eller i din poddapp!

Och nej, det är inte okej att det i genomsnitt tar ÅTTA år att diagnostiseras med den här sjukdomen.

Om du vill maila in en hälsning/tanke/fråga till podden så kan du göra det till [email protected] Märk mailet med ljudfil! <3

5 kommentarer till “Flora & Frida avsnitt 48: Keepin it casual”

  1. tänkte lite över ”casual” relationer och snubbar som inte vill binda sig, hur gör en då om en redan är i relationen sedan längre tid? att en redan är fucking jävla askär och inte alls kan tänka sig att göra slut, hur gör en då om personen är ”chill”?

  2. så bra om mens och värk och.. alltså jag kan bli så jävla arg.
    jag har inte endometrios men får fruktansvärt mensvärk, typ svimmar, likblek och yrsel och känns på riktigt som man ska dö typ. och jag gick till gyn för att få hjälp och killen (förlåt men hatar manliga gynekologer för dem kan inte förstå alls, känner mig nästan kränkt.) Han rådde mig till att byta värktabeller och äta lite värktabeller dagarna innan jag ska få mens. men jag har oregelbunden så hur ska jag veta det?? och så förklarar han för mig att ja det är ju din livmoder som krampar och ja då kan man må dåligt och då kan värme hjälpa. Asså känns ju som jag blir dum förklarad. JAG HAR HAFT MENS SEN JAG VAR 13, JAG VET VAD SOM HÄNDER OCH VAD MAN SKA GÖRA. men jag vill inte behöva sjukanmäla mig för att jag knappt kan resa mig upp för att jag får mensvärk en gång i månaden????

    känns hopplöst och nej fyfan…

  3. Hej! Jag hör dig. Meeeen vadå ”kallar den dokumentär”. Det ÄR ju en dokumentär? Om en tjej i utredning. Oavsett om hon har endo eller inte så går hon ju igenom samma kamp som alla med endo har. Dvs smärta, att inte bli respekterad, att bli nedprioriterad i vården. Samt de jag samplade var ju främst hur man ser på kvinnokroppen och smärta. Vilket är universellt. Jag länkar även till Endometriosföreningen i bloggen. Hoppas att du förstår hur jag tänker! Tack för att du lyssnar på podden och kommer med feedback <3

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)
AnnonsLaddar