ANNONSSAMARBETE MED BOOKBEAT

Månadens ljudbokstips, en som griper tag


Jag vet inte varför, men jag kan gå in i ett rum och inte lägga märke till att det spelas musik. Inte förrän någon säger ”Åh, den här låten!” inser jag det. Det här händer ofta. När jag är med andra brukar jag sätta på musik för att det sätter stämning, det känns skönt med ett bakgrundsljud, det gör folk bekväma. Och för att det är härligt förstås.

Men om jag är ensam så fyller jag tystnaden med ljudböcker.

Det finns tre situationer då ljudböcker tar plats i min vardag: När jag städar, när jag lagar mat och när jag promenerar. Alla de här sakerna gör jag ofta (okej kanske inte det första), och därför kan jag plöja flera ljudböcker i månaden, till skillnad från fysiska böcker som kräver en eller helst två händer.

Den här månaden vill jag tipsa om Mig äger ingen av Åsa Linderborg. Boken gavs ut 2007 och filmatiserades även 2013. Jag har inte sett filmen, men vill gärna göra det.

Boken är en biografi och handlar om Åsa Linderborgs uppväxt med sin ensamstående far Leif. Modern lämnade dem när Åsa var fyra år och nu lever de tillsammans, far och dotter, som bästis och bundis. Leif finner sin värdighet i arbetet på Metallverken, han arbetar mycket, men pengarna räcker aldrig månaden ut. För de läggs på alkohol.

Mig äger ingen är en berättelse om klass och politik, att ha starka åsikter men inte vilja sticka ut. Men framförallt är det en historia om bandet mellan en far och en dotter, och kärleken som länge kunde övervinna alkoholen. Och trots mörkret som hänger över dem, är boken skriven med humor och värme. Kanske är det det jag gillar mest: hur Linderborg skriver om sin alkoholiserade pappa och livet de levde tillsammans utan att måla ut någon som ond eller god.

Katarina Ewerlöf läser in den här boken, som är 7,5 timmar lång i vanlig takt (jag brukar lyssna på x 1,75 hehe). Hon är en av mina absoluta favoriter när det kommer till ljudboksinläsare (hon har även läst in Jag heter inte Miriam som är un-der-bar).

Japp. Det var månadens ljudbokstips det.

Genom att ange rabattkoden Flora på bookbeat.se/flora får du en månad gratis lyssning och läsning (ord. pris 169 kr). Du laddar sedan ner appen till telefonen. <3


Här är tidigare ljudbokstips:

Februari: Flickorna av Emma Cline
Mars: En droppe midnatt av Jason Timbuktu Diakité
April: Pojkarna av Jessica Schiefauer
Maj: Priset på vatten i Finistére av Bodil Malmsten
Juni: Hennes nya namn av Elena Ferrante
Juli: De fördrivna av Negar Naseh.

Annonssamarbete med BookBeat.

13 kommentarer | Translate

Laddar