ANNONSSAMARBETE MED BONNIERS BOKKLUBB

En lista om läsning


Foto: Moa Garpendal

Hur många böcker läser du på ett år?
Så svårt att avgöra detta. Kanske 25? 30? Många på sommaren och sedan färre de resterande månaderna. Kanske 2 per månad i snitt.

Hur många böcker lyssnar du på i månaden, som ljudbok?
2-3 stycken.

Läser du snabbt eller långsamt?
Jag läser nog ganska snabbt.

Vad är den perfekta tjockleken på en bok?
350 sidor tycker jag. Men det beror såklart på innehållet.

Var får du tag i dina böcker?
Jag får faktiskt hem väldigt många nya böcker på posten, recensionsexemplar. Men annars köper jag på internet eller på Adlibris Marknad på Mäster Samuelsgatan. Ibland, men väldigt sällan, lånar jag på bibblan.

Hur håller du koll på de böcker du har läst?
Jag använder inte Goodreads och jag har inget system för de böcker jag har läst klart. En hel del bloggar jag ju om, men resten står i min bokhylla och tittar tillbaka på mig.

Inbunden eller pocket?
Jag älskar känslan av en nyutkommen inbunden bok. Så lyxigt. Så fina omslag! Men jag tycker att det är praktiskt med fickstorlek för jag klämmer gärna ner en bok i min väska eller i jackfickan.

Vilken genre läser du oftast?
Skönlitterära romaner, gärna där språket får ta stor plats, på gränsen till prosalyrik. Läser en del ung vuxen-litteratur också.

Läser du flera böcker åt gången?
Helst inte, men det händer om jag blir sugen på flera.

Att läsa högt, vad tycker du om att göra det?
Jag tycker att det är mysigt. Jag har tränat ganska mycket på det när jag har gjort författarframträdanden, och tycker att min läsröst är ganska bra nu mera faktiskt 🙂

Vilken bok läser du just nu?
Hjärtat är bara en muskel av Kristofer Ahlström.


Foto: Moa Garpendal

Har du någon särskild strategi för att läsa mer?
Ja, om jag är ur fokus och disträ så försöker jag klämma tio sidor åt gången. Efter tio sidor får jag göra nåt annat, kanske svara på ett sms eller kolla Instagram. Ibland räknar jag ut hur många sidor jag behöver läsa om dagen för att kunna läsa ut boken inom en månad. Ofta är det så när vi har bokklubb.

Läsning är ju inte alltid hundra procent lustfyllt, och det är okej. I mitt jobb MÅSTE jag läsa mycket, så ibland gäller det att ”tvinga sig”. Och ju mer jag läser desto mer sugen blir jag på att läsa mer – så det gäller att komma in i läsandet, inte bara tro att läsglädjen ska komma hundraprocentigt naturligt.

Avslutar du böcker halvvägs?
Förr gjorde jag aldrig det, då läste jag ut dem trots att jag var uttråkad eller tyckte att den sög, men nu vet jag bättre. Det finns för många bra böcker för att man ska lida sig igenom de sämre.

Hur håller du reda på var i boken du befinner dig?
Jag använder flikarna på omslaget om det är en inbunden bok, eller så viker jag hundöra, eller så använder jag ett gammalt kvitto. Läser förresten böcker med hjälp av bokmärke ibland, för att hjälpa trötta ögon på traven.

Hur kommer du ihåg favoritpartier i en bok?
Jag viker ett hundöra på sidans nederkant.

I vilka situationer läser du oftast?
På bussen, tåg/flyg, på semestern eller när jag ska sova. Ibland även när jag promenerar någonstans, lite farligt när man bor i innerstan dock. Ljudböcker lyssnar jag på när jag sminkar mig, när jag lagar mat eller när jag promenixar.

Vilka böcker är de bästa du har läst på länge?
Berättelse om ett äktenskap av Geir Gulliksen, Ett litet liv av Hanya Yahaginara, och De kommer drunkna i sina mödrars tårar av Johannes Anyuru.

Jag tycker att det är så jäkla mysigt att bläddra igenom Bokspegeln för att få boktips. Bonniers Bokklubb har litteraturredaktörer och specialister som gör ett urval varje månad och presenterar alla böckerna, vilket ju gör det lättare att välja.

Att bläddra i den här tidningen och ringa in böcker jag är sugen på är lite som att ringa in leksaker i BR-katalogen (leksaker jag aldrig fick) eller coola loftsängar och lavalampor ur Ikeakatalogen (som jag heller aldrig fick). Det känns liksom lite pirrigt, om du fattar?

Just nu är jag extra sugen på:

Det var vi
av Golnaz Hashemzadeh Bonde (läste hennes debutroman Hon är inte jag och blev helt och hållet golvad)

Ditt liv och mitt av Majgull Axelsson (lyssnade på den som ljudbok förra veckan, så så så bra älskar Majgull och Kristina Ewerlöf som läser in hennes böcker)

Livet av Åsa Moberg (Kärleken i Julia Anderssons liv ÄLSKADE jag när den kom)

Doften av en man av Agneta Pleijel (Lyssnade nyligen på hennes bok En vinter i Stockholm som ljudbok och tyckte så mycket om den)

Ordet är fritt av Nina Hemmingsson, Johan Unenge, Frida Malmgren, Johan Wanloo, Freja Erixån, Stephanie Abdallah m. fl. (Om näthat! Så relevant och intressant).

Läs mer om Bonniers Bokklubb här!

Annonssamarbete med Bonniers bokklubb.

8 kommentarer till “En lista om läsning”

  1. Brukar inte tycka att samarbetsinlägg är sådär superkul, men detta fastnade jag verkligen för. Mysig lista! Blev taggad på att börja läsa mer igen och ska verkligen kika närmare på Bonniers bokklubb!
    Tack för en fin och bra blogg <3

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)Laddar