Annons
Annons


”Jag undrade varför allt som var bra också var så outhärdligt. Hela tiden lutat mot något som kunde ge efter.”


Läste ut Hjärtat är bara en muskel av Kristofer Ahlström idag. Låg i sängen här på landet, regn utanför fönstret, Isak som somnat till och andades varmt mot min arm.

Min Isak alltså. Inte berättelsens Isak.

Annons

Boken börjar med en bilolycka. Isak dör och Elisabeth blir kvar. På sjukhuset börjar hon skriva ner deras historia. Hur den började och hur allt ledde fram till olyckan. Också livet innan honom, livet på Gotland.

Vad jag gillar med boken? Först språket. Ahlström hittar på egna ord hela tiden, ord som ändå känns självklara. Jag skulle vilja se en screenshot ur hans worddokument, för jag kan tänka mig att det är rödmarkerade ord överallt. Jag tänker mig att den här boken är väldigt svår att översätta, inte bara på grund av orden utan även på grund av meningsuppbyggnaden, rytmen som nästan är som en besvärjelse.

Jag ville skriva när jag läste den.

Också handlingen är spännande. Jag måste erkänna att jag visste hur boken skulle sluta. Inte för att handlingen var för förutsägbar, utan för att vi hade bokklubb i veckan och jag hade inte hunnit läsa ut den tills dess. Så är det ibland. Men vi pratade om boken länge! Det fanns många saker att diskutera: stalking (Alexandra berättade att en stalker ofta får offret att själv vilja ta den första kontakten med förövaren), ”kvinnlig hysteri” och hur kvinnor inte söker hjälp för sin psykiska ohälsa i rädsla för att bli kallade galna, sexuellt utnyttjande, klassförakt, svartsjuka och vad den gör med oss. Och kärlek som kan göra en gränslös.

Av Book Club Babes fick boken ett medelvärde på 4 poäng av 5 möjliga.

Kanske att de romantiska, liksom utbroderade, kärleksbeskrivningarna hade kunnat hållas tillbaka lite, för att lämna mer åt läsaren att fylla i själv. Det är väl ungefär det som fick mig att inte ge boken 5 pinnar, utan i stället 4,5.

Även Ahlströms förra bok, Ett liv för lite, är en av mina favoriter.

Läs dem båda.

4 kommentarer till “”Jag undrade varför allt som var bra också var så outhärdligt. Hela tiden lutat mot något som kunde ge efter.””

  1. Måste tipsa om boken Jag vet allt det här av Annika Paldanius! Har du läst det och isåfall vad tyckte du? Jag tyckte den va så himla himla fin.

  2. Tycker du är en sån himla queen på att recensera böcker, får verkligen en fin känsla för vad boken handlar om och du förmedlar det så on point. Heja dig Flora, sluta aldrig skriva.

  3. […] och som upplagt blev jag lite besviken. älskar språket och strök under och vek öron titt som tätt men tyckte liksom blev lite för mycket för sliskigt romantiserande emellanåt. MEN så hade jag inte heller riktigt läst klart den och hunnit komma till viktiga plot turns eller hunnit fnule ordentligt och när vi vred och vände den utochin (som alltid) blev den så mycket bättre! så nu älskar jag den. hehe. en ynnest att ha en drös smarta personer att få lite å ena sida och å andra sidan med när en läst något. jag rekommenderar verkligen (men slår fortfarande inte ett liv för lite läs den också). flora är bättre på att sammanfatta vad vi pratade om rekommenderar hennes inlägg om boken här. […]

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)
AnnonsLaddar