Annons
Annons


Skrivcirkeln, bokklubben och värmen


Igår ägde två guldgrejer rum. På eftermiddagen gick jag, Bim och Yrsa hem till Zara för att ha textsamtal. Vi har dragit ihop en skrivcirkel som innebär att vi ska ses en gång i månaden för att prata text.

Annons

Vi håller på med olika typer av skrivande (prosa, poesi, dramatik och serier) vilket gör att vi har flera olika ingångar. Inför varje samtal skickar vi ca 5 sidor text som vi läser och analyserar på varsitt håll, innan vi möts upp för att prata.

Grunden till textsamtalen kommer från det vi lärt oss när vi har pluggat skrivande. Varje person får i turordning berätta sin läsning: Vilka känslor som väcks, stämning, tankar kring karaktärerna, dramaturgin och temat, och vilka frågetecken som dyker upp. Ibland även mer konkreta saker som ordval eller dialogskiften. Den här gången fick varje text 25 minuter. Den som skrivit texten ska helst vara tyst under samtalet, för att inte hamna i försvarsställning. Vi undviker allt för värderande ord utan försöker i stället säga VARFÖR texten väcker vissa tankar och känslor.

Textsamtal fyller flera funktioner. Att testa sin text på andra gör att man kan se om budskapet i texten förmedlas som man tänkt sig, och om det man skrivit är begripligt och hänger ihop. Det är också fantastiskt att få analysera varandras texter, för alla människor tolkar ju in olika saker i det man läser. Men det bästa med att dela text är nog att vara med andra som skriver, att känna att det man gör är på riktigt. Det ger så mycket skrivlust.

Skrivandet kan ju vara oerhört ensamt annars.

Sedan åkte jag och Yrsa hem till henne för att äta middag med bokklubben. Inte för att prata om någon bok den här gången (även om böcker alltid kommer på tal ändå), utan för att vi inte riktigt får nog av att hänga i den här gruppkonstellationen.

Sara och Louise.

Yrsa är ett sånt matproffs och hade lagat en stört god currygryta. Och så drack vi bibvin (hon kallade det sprutvin) och pratade om mordmysterier.

Här har vi Hanna i ett riktigt OMG-moment. Tror vi pratade om OJ Simpson här.

Alex och Chrissy, sådana gullos <3

BRILJANTA PERSONER SOM GÖR MIG VARM TACK FÖR MIG.

5 kommentarer till “Skrivcirkeln, bokklubben och värmen”

  1. Men vad är det där för cliffhanger 😮 Villhöver receptet på grytan förstås! (Om Yrsa vore så snäll att dela med sig <3 )

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)
AnnonsLaddar