Annons
Annons


Vill du praktisera hos mig?


Jag älskar den här platsen. Dialogen med er. Att varje vecka skapa nytt innehåll utifrån era önskemål och mina egna idéer. Men jag vill att något nytt ska hända!

Nu söker jag en praktikant som kan hjälpa mig att utveckla mina sociala plattformar, samtidigt som jag kan lära denne allt jag kan. Vill du praktisera på Flora Wiström AB? Detta rör inte det ben av företaget som har med det skönlitterära skrivandet att göra, utan gäller mitt jobb som influencer.

Annons

Jag kommer inte kunna ta emot praktikanter veckovis, utan praktiken sker initialt 4-8 h i veckan.

Jag ser gärna att du som söker:
– Har goda fotokunskaper, kanske är du även duktig på Photoshop/Lightroom
– Konsumerar sociala medier
– Är kreativ och kan komma på roliga koncept och inlägg
– Har bra struktur och kan hjälpa mig med strategi och administration
– Gillar att skriva
– Kan filma & klippa film
– Är tillgänglig på plats (i centrala Stockholm) 4-8 h i veckan (om ett annat tidsupplägg funkar bättre för dig så kommer vi gemensamt fram till något).
– Kan börja så snart som möjligt

Om du har pluggat media- och kommunikationsvetenskap/reklam/kommunikation/digital marknadsföring/skrivande/fotografi eller liknande så är det en bonus.

Uppdatering 5 december:

När jag gjorde inlägget igår (4 december) så skrev jag att praktiken är obetald. Efter konstruktiva diskussioner (tack alla!) väljer jag att erbjuda praktikanten en ersättning i linje med journalistförbundets rekommendationer för praktiklön.

Den som söker praktikplatsen måste kunna fakturera mig (detta går att göra utan att ha ett eget företag, exempelvis genom frilansfinans).

Som praktikant kommer du få inblick i mitt arbete och god handledning. Imma teach you everything I know om:

– Strategier kring sociala medier
– Mina tankar kring storytelling och hur jag tar fram content
– Foto- och redigeringstips
– Hur jag jobbar med samarbeten
– Varumärkesbyggande
– Bollplank och pepp kring eget företagande

Maila mig på [email protected] innan den 12/12. Skriv ”praktikant” i ämnesraden. Skicka gärna med referenser i form av instagramkonto eller blogg, någon text du skrivit, bilder du tagit eller filmer du gjort.

Så pepp på detta! <3

59 kommentarer till “Vill du praktisera hos mig?”

 1. Hej E,
  Obetald praktik är jättevanligt.
  Jag förmodar att den som söker har en ekonomi som tillåter det.
  Du verkar mena att det är ofeministiskt av mig att inte erbjuda lön. Men jag hävdar att jag, genom att bjuda in någon i mitt företag, kan öppna dörrar och peppa den personen i sitt eget skapande (en person som antagligen är kvinna).
  Jag har aldrig tagit in någon i mitt företag förut och vet inte hur det kommer kännas, därför vill jag börja på det här viset. Om praktikanten och jag funkar bra ihop så kan det kanske omförhandlas! Det hade ju varit asfett!

 2. Jag vill testa med en praktikant innan jag anlitar någon. Har aldrig tagit in en person i mitt företag förut och vet inte hur det känns, eller hur det kommer gå! Se mitt svar till E så kanske du förstår mer.

 3. Blir nästan gråtfärdig över hur perfekt det låter och hur gärna jag velat skicka ett mejl till dig. Så synd att jag bor ca 1 timme utanför Stockholm..

 4. Åh nice, tror att du kommer skapa en toppenarbetsplats för personen som ska praktisera! Men tänker på trenden med att arbeta gratis… det bidrar exempelvis till (ytterligare) försprång bland personer vilka har finansiering bakom sig, föräldrar eller dylikt, och därmed redan har ett försprång i livet rent allmänt. Det finns såklart ekonomisk vinning för ditt företag(!), men det är så viktig att vi företagare tänker på samhällsperspektivet. Det är tyvärr så lätt att försumma det..

  1. Hej! Ja, så är det absolut. Om det gör någon skillnad så kan jag i alla fall berätta att jag ger tillbaka till samhället genom att volontärarbeta med barn i socioekonomiskt utsatta områden för att de ska uppmuntras inom berättande och skrivande.

   1. bästa flora du behöver inte bevisa för någon att du bidrar på detta sätt – äg bollen istället. Du erbjuder en möjlighet, folk får välja om de kan eller inte kan ta den. Det är lätt att klanka ner på dig för att kommentarsfältet är ett öppet fält att härja på. Samtidigt står jag INTE bakom gratis arbetskraft men jag kan tycka att andra aktörer har större ansvar över detta – typ FN som bara erbjuder gratis praktikplats i sjukt dyra städer som exempelvis NYC. Där har vi riktiga problem där många exkluderas. Vidare är det många privatpersoner idag som byter tjänster typ, jag fotar dig du fotar mig, så jag ser det mer som ett sånt upplägg än ett arbete. beror såklart på arbetsuppgifter men jag litar hundra procent på att du inte skulle utnyttja någon. Du behöver inte försvara dig, kör på. <3 hoppas många grymma ansökningar trillar in

 5. Hej Julie! Tack för din kommentar. Att betala ut en symbolisk lön är absolut något jag ska fundera på. Jag får ofta mail från personer som vill praktisera hos mig, för att de är nyfikna på mitt område och vill ha inblick inifrån för att själva kunna utveckla sina företag. Och jag har tio års erfarenhet och massa tankar att dela med mig av! Jag vet faktiskt inte hur det fungerar med CSN och praktik, men det här är ju inte en heltidstjänst utan ca åtta timmar i veckan. Om den som söker har pluggat så är det förstås en bonus, men inget krav, vilket jag också har skrivit i texten. Stort tack för din input, jag tar med mig den.

  1. Hei Flora! Det at den som blir din praktikant kan lære veldig mye, er det absolutt ingen tvil om. Takk for svar 🙂

 6. Att obetald praktik är jättevanligt gör det inte mindre fel. Likaså går det ju att ”testa någon” och samtidigt ge den timlön för det ARBETE den lagt ner. Dessutom är du höginkomsttagare och har sannerligen råd att betala någon 8h per vecka.

  1. Om jag skulle efterfråga en specifik tjänst, typ klippare eller filmare eller fotograf, så hade det varit en annan sak. Då hade den personen kunnat fakturera mig för det specifika uppdraget. Men det här samarbetet är något som jag och praktikanten utformar tillsammans. Vi får prata ihop oss så att det känns bra för båda parter! Jag får lita på att de som känner sig manade att söka ser detta som en möjlighet, inte som ett straff.

   1. Det du skriver är alltså att det inte är ett straff att jobba gratis hos dig. På ditt aktiebolag. Förslag på bild till detta inlägg: Första maj- affischen hos Isak du brukar posta.

    1. Jag vet inte vad Flora röstar på. Inte heller vad du, Pauline, röstar på. Men en sak jag vet är att demonisera andra människor utifrån deras politiska ställningstaganden om NÅGOT är taskigt samt upphovet till extremt mycket misär genom tiden samt nutid. Varför säger du så? Skulle uppskatta ett svar. Samt: Är du kommunist?

 7. Om du läser inlägget en gång till ser du en lista på vad jag erbjuder praktikanten. Jag ser absolut inte detta som något som enbart jag ska gynnas av, utan som ett mentorskap där jag även kan hjälpa någon annan att ta sig framåt. Jag har själv praktiserat obetalt på bokförlag för att få inblick i den verksamheten. Det var guld!

 8. Hallå Flora! Tycker du är superhärlig och gillar verkligen detta forumet du har skapat!
  Tycker dock resonemanget här är lite snett, vore så mycket schysstare att erbjuda någon slags lön. Kanske att man kan ha en kort provperiod oavlönad om tvunget, men utöver det tycker jag arbete = betalt. Andra har redan formulerat det bättre än mig men ville bara tycka till.
  Ha det bra!!

 9. Men hörni! Är det inte att förminska bloggyrket att vända sig emot detta? Inget annat företag får kritik för att de SÖKER en praktikant. Det är ju en supermöjlighet för den som vill lära sig saker som Flora kan dela med sig av, och ingen är tvingad till att söka.

 10. Och till Flora: är övertygad om att de flesta som läser det här inlägget tycker det låter som en fet grej, men tyvärr blir det ju ofta de negativa tankarna som kommer fram i kommentarsfältet. You go girl!!

 11. Men herregud. Jag jobbar bland annat med praktiksamordning på min arbetsplats och det är HELT normalt, snarast standard, med obetald praktik. På helt vanliga arbetsplatser. Man gör det oftast som en del av en utbildning, i en praktikkurs, och får därmed sin inkomst genom studiemedel. Förstår att det väcker negativa associationer med dåligt betalt media/kulturarbete men detta är ju inte ett vanligt jobb utan just en praktikplats. En möjlighet att få erfarenhet och slipa sina skills. Och det är ju Flora helt transparent med.

  1. Men problemet är ju att det flora gör är att kalla arbete för praktik?? Alltså den här ”praktiken” innebär att man jobbar för floras företag en dag i veckan på obestämd tid? Varför kalla det praktik? Jo, för att slippa ge personen lön. Om hon skrivit: ”vill du jobba hos mig en dag i veckan? Vi kommer utbyta erfarenheter och du får en rimlig timlön” hade jag haft NOLL problem med detta. Det här ÄR INTE praktik! Det är det som är problemet! Det är gratis arbete!

   1. Hur skulle du då definiera praktik? Jag har SÅ mycket att lära den som söker, jag kommer inte luta mig tillbaka och låta någon annan göra mitt skitgöra. Det kommer vara ett utbyte i tjänster!

    1. Som Amanda skrev ovanför är praktik oftast kopplad till en utbildning där det ingår en praktikkurs (min var 22,5 högskolepoäng). Där har man skolan i ryggen och kan ta csn om man vill, eftersom man inte kan jobba under praktikperioden. Jag vet att många (kanske även förlaget du praktiserade på?) sysslar med ”svart praktik”, vilket jag anser att du försöker göra nu. Alltså en praktik som lika gärna hade kunnat kallats för vanligt timarbete, men som man väljer att kalla praktik just för att slippa betala personen. Så ser jag det.

    2. Från Visma:
     ”Vad är syftet med en praktikplats?

     Du bidrar till att någon får lära sig din bransch och ditt yrke. Det är också ett unikt tillfälle att få erfarenhet och kunskap som du kanske annars inte skulle fått. Om du funderar på att anställa framöver ger en praktikplats dig möjlighet att lära upp någon som du kan anställa efter praktikperioden.”

    3. Jag skulle gärna höra dina argument om varför det här är en gratis praktikplats och inte en betald timanställning. Tycker väl egentligen främst att du beter dig lite snålt.

    4. I nuläget kan inte jag anställa någon i mitt företag. Alternativet är att ta in olika frilansare, vilket hade varit toppen om uppgifterna vore mer specifika. Men praktikanten och jag kommer tillsammans prata ihop oss om förväntingar. Jag kommer se till att hen lär sig saker av mig och jag kommer vara en bra handledare. I ett senare skede, när jag kan, vore det toppen att anställa någon!

 12. Såklart ska folk börja basha över detta, anade det redan när jag läste att det var obetalt. Förstår att man ifrågasätter men ärligt talat känns även vissa kommentarer ofeministiska och rentav taskiga. Vadå utnyttja? Tycker flora är väldigt tydlig med att det är nästintill ett partnerskap där det handlar om att ge och få? Jag pluggar heltid och har deltidsjobb så har inte tid men annars hade jag lätt sökt, ser det som en så fet möjlighet.

 13. Flora, du är badass och genomtänkt, klart att du ska ta in en praktikant. Att folk i kommentarsfältet (i) lägger fram det som att det är TVÅNG att söka (ii) tycker att det är snålt av dig (iii) tror att enbart personer med rika föräldrar bakom sig som ”finansiärer” kommer söka – förlåt men det är bara trams. Vissa här inne verkar tro att arbetslivet är en enda stor sandlåda och att det är Floras uppgift att gå ut och dela ut isglass till alla andra.

 14. Heja dig Flora!! Så kul att du tar in en praktikant. Önskar verkligen nu att jag hade bott närmare så hade jag sökt. Tycker det låter asfett och inte alls konstigt att det är obetalt. Det är så det är på alla ställen när man har en praktikplats och ja även efter utbildning är det vanligt med praktik innan man blir anställd av företaget!

 15. Hallå så tråkigt kommentarsfält här ju. SÅ bra grej att få möjlighet att lära av dig och samla erfarenheter. Heja dig Flora!

 16. Vill du verkligen bidra till ett samhälle där ”obetald praktik är jättevanligt”? Har du råd att ge lön åt någon som kommer att arbeta åt dig så gör det om du behöver det. Har du inte råd att ge lön så får du väl fråga en kompis att hjälpa dig med photoshop. Eller fråga youtube?

  Jag hade inte klarat mig utan min lön för mitt praktikarbete. Hade någon erbjudit mig jobb utan lön hade jag sagt tack och hej. Att det uppenbarligen finns folk som inte gör detsamma kan bero flera saker. Men att nyttja det är faktiskt ganska lågt.

 17. wow, är så jäkla förvånad över det här kommentarsfältet. hur skiljer sig den här praktikplatsen från alla andra som finns på företag? skoaffären vi praktiserade på i sexan? restaurangen vi serverade på i praktiken i högstadiet? tidningen vi gjorde artiklar eller fotograferade för som praktik i gymnasiet?

  det är nog helt fine för alla här, inklusive flora själv (gissar jag), om alla inte tycker att detta känns rätt. gör en inte det så går det superbra att låta bli att skicka det där mailet om praktikplats. det är så jäkla många företag som har praktikanter i uppstart eller för att ge människor en chans att visa vad dem kan och utvecklas åt det håll de vill. att exempelvis få lära sig av flora kan kanske vara värt mer än pengarna för de där åtta timmarna i veckan.

  jag är helt med på resonemanget som vissa av kommentarerna här har nämnt, men tycker ändå att inlägget och floras tanke får oförtjänt mycket kritik. skärpning för sjutton.

 18. Instämmer med tidigare kommentarer. Sllt fu tidigare sagt om att kvinnor måste börja kräva högre lön osv går helt emot detta. Dessutom är detta enbart en Möjlighet för de med stabil ekonomisk grund. Jättetråkigt att se sånt här.

 19. Tycker det är väldigt märkligt hur många här inne förväntar sig lön för en praktikplats? Lönen är ju kunskapen och erfarenheten man får hos Flora? I många yrken är såna här platser nödvändiga för att någonsin kunna komma långt inom yrket eller dylikt. Förstår att det kanske inte är lätt att ge upp 8 heltids timmar varje dag för enbart kunskap, men nu handlar det om enstaka timmar? Ungdomar nu förtiden förväntar sig att få pengar för minimalt med jobb, när jag var i yngre tonåren (14-20) var jag överlycklig över att få ta del av någon mer erfarens kunskap. Det är detta som byggt min kunskapsgrund och gett mig självförtroende när jag sedan sökte till ett heltids jobb och utbildning.
  Tänk vilken möjlighet för någon som vill jobba inom media att få ta del av detta, kontaktnät, erfarenheter och rent estetiskt hur man kan göra för att lyckas inom denna branschen.

  Sluta tro att allt ska komma gratis! Ibland får man se till vad man får ut av i helheten (erfarenhet, kunskap, kontaktnät) som är mer värt än några kronor!

 20. Jag anser att du borde omformulera din annons, backa och äga att du inte vet allt.
  Men du kan verkligen inte motivera krav på personens kunskap eller färdigheter som du själv inte besitter när du inte erbjuder betalning. För då arbetar den personen.

 21. Fick en liten tanke. Tänk om bloggar vore mer som en tidning på så sätt att man som läsare fick prenumerera på bloggen genom att betala, säg en tjuga, per år. Det skulle jag själv kunna tänka mig, för en blogg så mysig, klok och inspirerande som Floras. Med tanke på hur många som vill läsa Floras blogg skulle hon ju kunna använda den summan som lön, för självfallet ska hon ha lön för det arbete hon lägger ned på bloggen i o m att det finns ett så stort intresse. Tycker jag. Men, på detta vis så slipper vi som läsare känna oss utnyttjade var gång ett samarbete läggs upp, eller lurade om man så vill. Så kan iallafall jag känna mig ibland. Då kan vi istället känna att vi läsare hjälper Flora att ha bloggen, som ett slags mysigt kooperativ. Och Flora slipper ha psykisk ohälsa över stress och prestationsångest vad gäller betalda reklamsamarbeten. Win win!

  1. Kanonbra att du vill betala för dig, men ledsen att säga det: 20 spänn är en piss i mississippi. För att det skulle gå runt skulle hon då minstminst behöva 24 000 betalande för att kunna ta ut en rimlig lön (20 000 efter skatt i månaden som egenföretagare, men då måste hon även själva lägga undan till semesterlön, pension, en buffert för om hon blir sjuk och ha pengar till investeringar som lokalhyra och kamerautrustning). Människor är generellt inte vana att betala för sig på internet och jag har tyvärr svårt att tro att hon kan komma upp så många prenumeranter. Tycker dock Patreon är en asbra idé och tror att det skulle kunna bli en okej alternativ inkomst.

   Man behöver verkligen inte tycka om samarbeten (älskar dock Floras samarbeten av skälen som jag angav i kommentaren ovan), men jag har väldigt svårt att förstå att man känna sig utnyttjad/lurad. Varför gör du det? På vilket sätt känner du dig förd bakom ljuset?

   Känner du dig också lurad när du läser en tidning med reklam i sig? Om Flora inte bloggade skulle det inte alls vara osannolikt att hon gjorde ungefär samma saker på en tidning. Hon skulle fortfarande få sin lön från reklampengar, skillnaden är bara att hon inte skulle kunna styra vilken reklam som nådde läsarna.

   1. Det var bara en tanke och ett förslag, jag skulle nog kunna betala det dubbla egentligen.
    Svårt att förklara hur jag känner mig ”utnyttjad”, men det är nog för att det har förändrats sedan bloggarna började tror jag. Som en relation man har haft som långsamt omformat sig utan att man själv velat det eller varit med på tåget. Men jag FÖRSTÅR ju såklart att det blir så, och att det är orimligt att jobba så mycket som bloggare gör utan att få betalt. Så det är såklart genialiskt för både dem och för företagen att de gör samarbeten. Och jag håller med om att Floras samarbeten ofta känns vettiga och personligt skrivna. Men, hade vi istället betalat direkt till Flora hade ju hon kunnat skriva vad hon ville och inte behövt känna att hon måste ta samarbeten med den prestationsångesten det ibland innebär. Som sagt, bara en tanke, ingen kritik.

    1. För att erbjuda perspektiv:

     Jonna Jinton har 70 000+ prenumeranter på youtube och 118 000 följare på Instagram. Hon har en väldigt lojal följarskara som dessutom är internationell. Hon har 350 Patrons. Om vi säger att alla betalar 10 kr per månad (vilket alltså är tre gånger mer än 40 kr per år) så blir detta 3500 kronor i månaden. Flora skulle alltså behöva tiodubbla denna siffra för att det ens börja närma sig en rimlig lön.

     Jag förstår din tanke och jag tycker också att det skulle vara bra om folk var mer villiga att betala för sig, men så länge det inte är så, så är samarbeten nödvändiga för att kunna driva en proffsig blogg.

     Personligen är jag glad för den utvecklingen som har skett. Jag längtar inte tillbaka till tiden med fläckiga spegelselfies och milslånga ”det här gjorde jag idag”-inlägg. Förekomsten av samarbeten HAR bidragit till en dramatisk kvalitetsökning på nästan alla bloggar.

     Som läsare har jag alltså fått ännu mer najs innehåll och mina favoritbloggare har börjat få lön på kontot. Win win!

     Dyker det upp något samarbetsinlägg som jag inte gillar så tycker jag inte att det gör så mycket (under förutsättningen att det är korrekt utmärkt) eftersom jag vet att jag har tagit del av gratisinnehåll i upp till 10 år. Tänk på det det. Även om du skulle betala nu så täcker det inte ens i närheten upp för tiden som har varit.

    2. Köper dina argument om kvalité och gratisinnehåll. Men jag är väl helt enkelt en sån som är lite skeptisk mot hela utveckligen mot ett allt mer kommersiellt samhälle vilket jag tycker att alla reklaminlägg bidrar till. Men jag förstår ju att allt inte kan vara som det varit förr och att saker utvecklas osv. Och jag har ju ett eget val i att läsa bloggen eller ej. Såklart. 🙂

 22. Alltså du, att i ena andetaget säga att Floras företagande är ”moraliskt oförsvarbart” och i andra andetaget säga ”jag hoppas att inte detta låter som kritik” är ju bara??

  Alla bloggare är inte bra på att hantera hela grejen med samarbeten, men det gäller INTE Flora. Hon väljer ut sånt som hon genuint tycker om, sånt som skapar intressant innehåll för läsarna och hon är dessutom helt transparent. Dessa samarbeten är helt och hållet en förutsättning för att hon ska kunna producera gratismaterial, vilket bloggen för övrigt är till >80%

  Visst kan man starta en Patreon, men extremt svårt att kunna ta ut en rimlig lön för det om man inte är enorm.

  Blir verkligen så extremt less på kommentarer som dina. Som tycker att allt ska vara som förr, när alla bara helt enkelt jobbade gratis. Fatta att det bor en hel liten tidningsreaktion + mer i Flora. Det är helt absurt att hon ska klandras för att vilja ha ersättning för att hon viker stora delar av sitt dygn åt att skapa innehåll som uppskattas och älskas av hennes följare.

  1. Om du läser kommentaren ovan och min text igen så förstår du kanske bättre att jag inte utpekar just Floras företagande som moraliskt oförsvarbart, utan bloggares företagande som gått från intimare vänskapsrelation mellan läsare och blogg till formell producent-konsumentrelation. Jag kritiserar inte samarbeten som sådan, det hade varit annorlunda om en blogg startats med syftet att driva reklamsamarbeten och rekommendationer eftersom alla läsare från början hade varit med på vilken relation som råder mellan läsare och blogg. Det jag är skeptisk till är att man använder och utvinner värde ur socialt kapital, alltså ur något mer än bara konsument-producent relationen. Ungefär som att en person på facebook eller instagram skulle börja att aktivt marknadsföra olika företag, jag tycker att det är principiellt fel, även om personen tar ansvar för vilka företag och för att visa tydligt att det är ett samarbete. Jag tycker inte att man kan använda vänner på det sättet, och jag tycker inte att kvinnlig frigörelse skall betjäna sig av denna metod för framgång. Men såklart är fenomenet inte nytt, hemmafruar i USA på 50-talet och fram till idag har organiserat ”homepartys” av vilka de mest kända är så kallade ”tupperware partys” där det handlar om att distribuera tupperwareprodukter till sina vänner i sitt hem. Man kan ju se det som en möjlighet för kvinnor att starta egna företag, en framgång på så vis osv, men jag tycker att detta är löjligt. Vilka är det som har makt på riktigt? Tupperware såklart, kvinnorna äger det sociala kapitalet och där har vi varit rika, därför har företagen gjort intrång på det området och jag upplever att vi ”starka, självständiga kvinnor” säljer ut oss själva och våra vänner. Snart kanske vi inte ens äger socialt kapital

   Som sagt, Flora har ingen skyldighet att vara moraliskt oklanderlig, och hon är inte ensamt ansvarig om att göra det ena eller det andra. Jag diskuterar Floras blogg som en del av en större struktur man kan se av bloggar, influencers och homepartys på 50-talet i Usa tex. För mig handlar inte detta om kvinnlig frigörelse utan om att anpassa sig och bli starkare på en kapitalistisk marknad, som i sig kräver och består i patriarkala former som ägande och exploatering. Hur som helst, som jag skrev i kommentaren ovan, Flora är en person liksom du, liksom jag och hennes värde som person förändras inte av hennes handlande. Jag kan respektera Flora och hennes val utan att stå bakom hennes och andra bloggares beslut om hur det fortsatta bloggandet skall ske.

   1. Om diskussionen ej handlar om en enskild person, måste den då föras i en enskild persons kommentarsfält? Finns massa facebookgrupper och exempelvis twitter där man kan föra en mer allmänt hållen diskussion. Blir himla märkligt att påstå att du inte pekar ut Flora specifikt när du sen skriver en roman om att hon är moraliskt förkastlig.

    Jag menar inte på något sätt att samarbeten har med kvinnlig frigörelse att göra, där håller jag helt med dig. Min ståndpunkt kan sammanfattas med:

    1. När en kreatör skapar något som många tar del av och uppskattar bör den få lön för sitt arbete.
    2. Det här får GÄRNA ske genom att folk faktiskt betalar kreatören direkt. Eftersom typ ingen är beredd att betala på internet uppstår ett behov av alternativa försörjningskällor = reklamsamarbeten.
    3. Det går förstås att tycka att försörjningsalternativen inte är bra, men jag tycker inte att man bör kritisera dessa utan att komma med rimliga alternativa lösningar, eftersom man då indirekt säger att kreatören inte ska kunna livnära sig på sitt arbete.

    Dina kommentarer = okonstruktiv kriktik som låter en enskild person klä skott för ett helt samhällssystem.

    Diskussionen i sig ÄR intressant, men snälla, ta den där den hör hemma.

   2. Själv tycker jag att pvo da lyfter en intressant tanke och ett relevant ifrågasättande. Mycket bra inlägg. Det tar ner mycket av ens läsupplevelse att reklam vävs in. Bra pvo da att du nämnde ”elefanten” i rummet. Bra bemötande av dig Flora som nu anständigt nog erbjuder lön. Bara för att det ”finns obetalda praktikplatser” så är det ändå jättebra och ett föredöme att erbjuda betalning. Folk måste kunna leva på sina arbeten.

    1. Kom gärna med förslag på alternativa sätt att dra in en försörjning på detta heltidsarbete.

     Reklam sänker din läsupplevelse, men utebliven lön sänker nog Floras livsupplevelse :))))

 23. Jo, hon hade fått såna här ”påhopp” om hon var man. Däremot hade folk antagligen inte haft lika starka åsikter om detta om Flora var uttalat höger, vilket hon som känt inte är. Inte så ofta företag med tydliga vänstervärderingar söker obetalda praktikanter.

 24. Tycker att alla öser ut lite för mycket av sina samhälleliga värderingar i detta kommentarsfält. Det blir något skevt i att Flora ska stå till svars för alla oförrätter och problematik. Att någon ska avvara en halvdag i veckan innebär inte att enbart rika människor kan söka. Det kan vara någon som pluggar något av just denna och använder en eftermiddag till att få praktisk erfarenhet. Tycker det är jättebra att du vågar ta steg för att utveckla din plattform och att folk borde sluta leva i en rosa sockervaddsvärld där bloggare enbart är till för att producera för att det är mysigt och kul. Helt rimligt att göra samarbeten och ta betalt för det (vilket är en annan diskussion men den dök visst upp här) och helt rimligt att bete sig som vilken annan bransch som helst som tar in praktikanter. Hoppas du står på dig trots folk uppmaningar om att ”backa” när du inte gör exakt som de anser att du bör. Kör på!

 25. Jag har praktiserat på heltid inom ramen för min utbildning (fick CSN), det var verkligen värdefullt och ledde till ett ok arbete efter praktiken. Jag hade _inte_ haft möjlighet att praktisera gratis men för att kunna få mer creddiga jobb inom min bransch förutsätts ofta att man praktiserar gratis, vilket innebar att de som fick de fetare praktikplatserna ofta försörjdes av sina föräldrar om man inte kan få CSN. Det leder ju tyvärr till klassklyftor på arbetsmarknaden, vilket suger. Jag är inte arg på dig flora, jag är arg på systemet 🙁

 26. HEJ ALLA SMARTA OCH KLOKA. Jag lär mig väldigt mycket av er. Jag tar till mig er kritik och kommer erbjuda praktikanten en ersättning i linje med journalistförbundets rekommendationer för praktiklön.

  1. Är en av de som reagerade lite från början. Men vill bara säga att det superbra att du lyssnar och tar till dig, alla kan ju tänka galet, men det är bannemig stort att våga tänka om när man inser att man gjort fel 👏🏻 Så grymt!

 27. Hej alla kommenterare!
  Nu tänkte jag ta mig rätten att kliva in här som Floras kompis, för att det här kommentarsfältet gör mig ledsen och upprörd och dessutom lite konfunderad. Många av er skriver att det är omöjligt att praktisera gratis. Och det är det för de allra flesta, om det är det enda man gör. MEN Flora är tydlig i sin efterlysning med att det rör sig om ett par timmar i veckan, som man tillsammans kommer fram till formen för. Om man till exempel går en skriv- eller litteraturutbildning på universitetet har man väldigt mycket tid och möjligheter att forma sitt schema själv. Jag är själv vittne. Att kunna lägga några timmar i veckan på det praktiska arbete som den här praktiken skulle innebära är ju en svinbra möjlighet. Om man går en juristutbildning t.ex, där arbetet är tyngre, är det nog svårare att få tid till detta. Då hinner man kanske inte heller extrajobba utan lever på CSN. Och jag har svårt att tro att alla juriststudenter har föräldrar som hjälper dem ekonomisk. Alltså: det är inte bara rika priviligerade personer som har råd att ägna några timmar i veckan åt att göra ett samarbete inom något man tycker är roligt.
  Hade det varit en gratis kurs i drejning eller i kreativt skrivande eller i foto skulle det inte bli detta ramaskri. Så det folk verkar störa sig på är att praktikanten ifråga skulle hjälpa till att bygga Floras varumärke. Men och? Ni läser ju och tar del av hennes blogg själva, varför ska hon skämmas över att hon låter någon hjälpa till? Flora är en väldigt ödmjuk person som aldrig skulle utnyttja någon. Den som får samarbeta med henne kan vara lycklig.

  1. Men att likställa det med en ”gratis kurs i dejning”. Det är ju ett slags arbete som ska utföras? Knasig jämförelse bara. Hej!

   1. Håller med om att det är en knasig jämförelse om man bara ser detta som ett arbete förstås! Jag ser det som en möjlighet att lära sig nya saker.

 28. Jag tycker att obetalt praktik är kravlöst på det sättet att man inte behöver känna press för att prestera ifall man hamnar på en plats man kanske inte trivs på. Om en praktikplats betalar ut lön ställs plötsligt större krav och press som gör att många kanske skräms bort för att de inte känner sig säkra nog i det de kan. Arbetsgivare kommer alltid ha med en önskan om förkunskap, de kan kräva lite men inte allt, och det är ju det praktik handlar om.

 29. Jo en person på vänstersidan av den politiska är nödvändigtvis av åsikten att obetald praktik är fel. Annars är man inte vänster. Gratis arbete är exploatering – alltid och oavsett. Vänster och höger är ingenting man definierar sig som hur som helst som man vill – det står för faktiska värden.

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)
AnnonsLaddar