ANNONSSAMARBETE MED LIDL

När jag bjöd några kompisar på veganskt julbord


I torsdags fick jag göra en så jäkla rolig sak: bjuda in några kompisar till mitt eget komponerade julbord! Veganskt! I världens finaste lokal! Ålrajt, låt oss titta.

Jag teamade upp med Lidl som har kampanjen Underbart vanlig jul, vilket syftar på att låta julen vara precis så kaotisk eller lågmäld, skrattig eller knepig som den faktisk är. Att inte sträva efter den perfekta julen utan göra det till sin egen högtid. Det var jag, Diadonna och Frallan som fick sätta ihop varsitt julbord utifrån Lidls utbud, och bjuda in våra polare på julfest.

När gästerna kom drack vi saffransglögg och hängde runt i lokalen som var galet fin. Louise föreslog att vi skulle flytta in där allihopa. Ha sängar på loftet och sedan varsin hörna i det öppna utrymmet. Aa, det gör vi. Kanske redan idag?

Alexandra var där!

Och Yrsa och en till Alexandra!

Kajsa, Sofie och jag.

Chrissy, Louise och My.

Såhär löd min meny:

Morotslax
Brysselkålsallad
Janssons frestelse med veganska köttbullar
Blodapelsin med saffran och pistagenötter
Snickerskakor

Det bästa med den här maten? Går att laga i förväg, är helt vegansk och dessutom väldigt prisvärd! Jag tycker att Lidl har ett väldigt bra frukt- och gröntutbud och valde därför att fokusera på detta i mina recept. Gillar också att de har så många ekologiska varor! Allt i mina recept är alltså inhandlat på Lidl.

Morotslaxen tycker jag var en riktig höjdare. De är så söta och goda och får en ”laxig” smak med dill, rökt paprikapulver och senapsfrö. Det är dessutom en väldigt prisvärd rätt att laga, och kan förberedas i förväg.

Morotslax
10 portioner

1 kg morötter
4 dl grovsalt
dill

Lag:
2 msk socker
2 msk ättika
6 msk varmt vatten
2 tsk rökt paprikapulver
dillstjälkar (ca 100 g)
2 tsk senapsfrö
2 lagerblad

1. Blanda ingredienserna till lagen och låt kallna.
2. Sätt på ugnen (200 °C). Placera morötterna (oskalade) trångt på en bädd av grovsalt i en ugnsform. Baka i ugnen i ca 40 minuter. Morötterna ska ha lite tuggmotstånd. Ta ut och låt svalna!
3. Lägg morötterna i en plastpåse ihop med lagen. Pressa ut så mycket luft som möjligt ur påsen och knyt ihop. Låt stå kallt över natten.
4. Skär upp morötterna, antingen tunt (som gravad lax), eller som här, i tjockare bitar.

Köttbullarna är veganska, från Anamma och finns i Lidls frysdisk. Flera av de som satt vid mitt bord frågade ”är dessa verkligen veganska?” och ”men gud, är du säker på att det inte är kött i?”. Trixet är att steka dem i mycket olja och ge dem en fin färg.

Till köttbullarna och laxen ville jag göra en fräsch sallad. Den här håller sig dessutom i kylskåpet i flera dagar. Jag tycker att den syrliga kålen gör sig megabra med rostade nötter och sötma från granatäpple.

Har ni sett Lidls utbud på torkad frukt och nötter? Vet med handen på hjärtat ingen butik som har ett så bra utbud. Därför ville jag ha med nötter i något recept, och vad är inte juligare än valnötter?

Brysselkålsallad:
Till ca 10 personer

1 kg brysselkål

dressing:
2 dl olivolja
1 dl vinäger (äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger)
1,5 msk stark senap (typ dijon)
2 apelsiner (saft & zest)
2 tsk agavesirap
salt & peppar
färsk hackad dill

toppa med:
torrostade valnötter
dillvippor
granatäppelkärnor eller torkade tranbär (ej i bild)

1. Skölj kålen och skär den i strimlor. Använd en mandolin om du har, men akta händerna!
2. Blanda ihop ingredienserna till dressingen och häll över kålen.
3. Rosta valnötterna i en torr panna tills de fått fin färg. Toppa kålsalladen med nötter och granatäppelkärnor/torkade tranbär och dillvippor.

Linda och jag!

*Vi när vi tänker på Janssons frestelse*

Janssons frestelse är en rätt som jag aldrig tyckt om eftersom den innehåller anjovis. Här har jag i stället valt att tillsätta kapris för att ge sälta. Sojamjölken och sojagrädden ger en god smak och en fin krämighet. 

Janssons frestelse
8 personer

1,5 kg mjölig potatis
3 gula lökar
3 msk kapris
2,5 dl osötad sojamjölk
3 dl sojagrädde
0,75 dl ströbröd
30 g mjölkfritt smör
salt & vitpeppar

Gör såhär:

1. Sätt på ugnen (225°C)
2. Skala potatisen och skär upp den i fina strimlor, som tändstickor.
3. Skiva lökarna tunt och fräs dem mjuka och genomskinliga i olika. Tillsätt kapris.
4. Blanda ihop allt i en ugnsform. Smaka av med salt och peppar.
5. Blanda samman sojagrädde och sojamjölk och häll det över potatisblandningen. Strö över ströbrödet och klicka på smöret.
6. Sätt in i ugnen i ca 45 minuter.

Mathilda, Kajsa och Soffan <3

Lidls inköpschef satt vi vårt bord och vi pratade om vilka veganska produkter vi saknar i deras sortiment. Det finns ju vissa luckor där, något som de är ivriga att förbättra framöver. Om du har förslag på vad du absolut tycker att Lidl ska köpa in – nu har du din chans, skriv en kommentar här nedan!

VAD berättade Alex här?? <3 Hade en så himla rolig kväll. Stod uppe på balkongen och såg ut över min lilla klick och kände stolthet och värme i kroppen.

Hoppas att ni har fått lite inspiration till ert julbord!

Ps! Efterätterna kommer i ett eget inlägg!

Tack till Linda, Sara och Linus Petterson för foto och Lidl för ett fint samarbete!

23 kommentarer till “När jag bjöd några kompisar på veganskt julbord”

 1. Wow vilken fantastisk lokal. Maten såg inte så dålig ut den heller.

  Min absoluta favorithummus var från Lidl tills de nyligen tog in en ny version som de tillsatt parmesan i (?!). No bueno för en vegan. Det var deras hummus med smak av soltorkade tomater och jag saknar den så himla mycket för den var supergod och prisvärd. Dessutom – vem tilsätter parmesan i hummus? Mycket oklar hummusingrediens. Handlar där i princip aldrig längre pga detta eftersom jag inte har någon anledning att gå dit haha. Du får gärna hälsa inköpschefen att om de åtgärdar detta så är de förlåtna samt får tillbaka en f.d. trogen kund!

 2. wow vilket tillfälle! Oumph, tofu, jordnötssmör (utan socker och annat mög som finns i den som går att köpa på lidl i nuläget), oatly iKaffe, produkter från violife t.ex. ost och tempeh. det var allt jag kommer på idag. ps. ditt inlägg inspirerade mig till att bjuda in mina vänner på julmiddag.

 3. Önskar någon typ av havre/soya creme fraiche! som den oatly fraiche! Får alltid gå till ica och köpa 🙁 Och även tofu och större förpackningar av anammas sojaköttfärs hehe. Annars, mycket bra, älskar lidl.

 4. Oatlyoatlyoatlyoaaaatly!!!!! IKaffe alltså. Verkligen en av de få anledningarna till att handla någon annanstans.

 5. Men shit vilket kul samarbete!! Lite avis på att du fått göra det här hehe <3 Tyckte morotslaxen lät så himla enkel och god, måste prova! Döfin lokal också. Vart är det nånstans? Är på jakt efter en lokal till ett event och den här skulle passa perf!!

 6. Ooh, det lät som en riktig toppenkväll! Lokalen, maten, vännerna, stämningen. Hade ni tre ”samarbetare” julborden samtidigt eller var det bara ditt sällskap?
  Ser fram emot efterrätterna, hehe

 7. Alltså jag skulle vara tacksam om Lidl här i UK hade åtminstone hälften så mycket veganskt som det verkar vara i Sverige! Här tog de in sojamjölk för typ ett år sedan, och har nyligen hittat veganska burgare i frysdisken. That’s it!

 8. Större förpackningar av anammas sojaköttfärs, vegansk pålägg (ost typ), plantbaserad matlagningsgrädde, vispgrädde, creme fraiche, yoghurt… Mer platsbaserade mejeriprodukter helt enkelt! I min affär finns det många varianter på ”mjölk”, men svårt att laga allt med det. Har tyvärr börjar överväga att gå till annan kedja pga jobbigt när allt inte finns på samma ställe tyvärr.

  Måste dock säga att havredrycken från Milbona är godare än Oatlys, så behåll den!! 😀

  Hälsans köks hamburgare är DRÖM, hälsans köks korv… Fler frysta vegetariska/veganska alternativ överlag, gärna storpack 🙂

  Morotslaxen ska jag definitivt testa till jul! Låter så gott!

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)Laddar