Annons
Annons


LAPPLEKEN (även kallad kändisleken) – med instruktioner


popaganda 2016 fredag flora wiström-11

Här kommer instruktioner till världens roligaste lek: Lappleken (eller kändisleken).

Antal deltagare: Minst 4
Speltid: Ca 40 minuter
Du behöver: Papper & pennor, skål, tidtagarur/telefon

Förberedelser:
1. Dela ut pennor och lappar till alla.
2. Varje deltagare ska skriva 4 lappar. Det kan stå vad som helst på lappen – så länge ALLA i rummet vet vad det är för något. Du kan skriva ett namn på en kändis, en sak, en händelse eller en person som alla känner. Vik ihop lapparna och lägg den i en skål.
Exempel: Pernilla Wahlgren, herpes, menskopp och Titanic.
3. Dela in er i lag två och två (om det är ojämnt kan det vara tre i ett lag).

Annons

mellandagarna flora wistrom-5

OMGÅNG 1: MED ANDRA ORD

Första laget börjar. För enkelhetens skull kan vi låtsas att jag och Isak är på samma lag, och vi kommer överens om att jag börjar. Någon i ett annat lag får sätta klockan på 45 sekunder, sedan sätter jag igång.

”Med andra ord” går ut på att jag ska förklara vad som står på lappen utan att säga ordet. Det är bara min lagkamrat Isak som får gissa.

Om jag exempelvis får Menskopp så kan jag säga ”när jag blöder varje månad kan jag stoppa in detta kärl som samlar upp blodet”. Jag får inte säga menskopp och inte heller mens eller kopp.

När Isak har gissat rätt tar jag en ny lapp, och så försöker jag göra så många lappar som möjligt innan larmet ringer. 

Varje lag sparar sina lappar så att man kan räkna dem i slutet av omgången.

Viktigt är att ALLA i rummet lyssnar på vad som händer. Det är nämligen bra att memorera vad som står på lapparna eftersom samma lappar används i varje omgång.

När alarmet ringer så fortsätter nästa lag. Man håller på tills lapparna tar slut. Varje lag räknar ihop antal lappar, sen lägger man tillbaka dem i skålen.

OMGÅNG 2: CHARADER

Nästa omgång kör man vidare med samma lappar, men denna gång är det charader som gäller. De grundläggande reglerna för charader är att man inte får peka och inte använda ord eller ljud.

Varje lag har 45 sekunder på sig. Fortsätt tills lapparna är slut, räkna ihop antal lappar för varje lag och stoppa sedan tillbaka dem i skålen.

bcb-norrgarden-flora-wistrom58

OMGÅNG 3: ETT ORD

Nu ska man beskriva det som står på lappen med ETT ord. Det kan vara ett sammansatt ord så länge det inte är ett hittepåord. Står det Titanic så kanske jag säger ”skepp”, står det Pernilla Wahlgren kanske jag säger ”Bianca”, står det menskopp kanske jag säger ”blod”.

Varje lag har 45 sekunder på sig. Fortsätt tills lapparna är slut, räkna ihop antal lappar för varje lag och stoppa sedan tillbaka dem i skålen.

mellandagarna flora wistrom-6

OMGÅNG 4: LJUD

Nu ska en i laget blunda, medan den andra ska göra ett ljud. Man får inte använda ord, bara om de är onomatopoetiska (dvs ord som är ljudhärmande: typ pang, krasch, kvack, mjau). Står det Pernilla Wahlgren på lappen kan du nynna Picadilly Circus, står det herpes så kan du klia mot något eller säga ”scratch scratch scratch” (som om det kliar) och om det står menskopp kan du säga ”dripp dropp”. Till exempel.

Varje lag har 45 sekunder på sig. Fortsätt tills lapparna är slut, räkna ihop antal lappar för varje lag och stoppa sedan tillbaka dem i skålen.

Vinnarlaget är det som har fått flest lappar totalt!

Sågis 2016 flora wiström -29s

HOPPAS NI LEKER DETTA SNART FÖR DET ÄR VÄRLDENS BÄSTA LEK!

19 kommentarer till “LAPPLEKEN (även kallad kändisleken) – med instruktioner”

 1. Följdfråga på delen ”ett ord”: har man bara 1 chans att säga 1 ord om varje lapp man beskriver? och sen har den gissande personen 45 sekunder att bara spotta ut gissningar? eller får man säga flera ord om varje ord, om du förstår? eller säger man pass direkt om man inte kan och så tar man en ny lapp? *förvirrad* 🙂

  1. Exakt, du får BARA säga ETT ord.
   Alternativt att ni kommer överens om att alla får passa en gång 🙂

   Detta för att man inte ska kunna passa bara för att man tycker att någon lapp är svår!

 2. lappleken with a twist: skruva till namnet på kändisen till typ pernilla brutalgren, per-trilla wahlgren, flora bisvärm eller j.k. bowling. på pernilla brutalgren skulle jag då kunna säga ”Bianca ingrossos mamma! – lagkompisen svarar pernilla wahlgren- fast istället för världens största djur som hennes efternamn börjar på så är det ett ord som betyder ungefär extremt, som rimmar på världens största djur!”

  Haha låter så oklart men det blir SÅ KUL i promise

 3. Låter som en superrolig lek!

  Jag skulle gärna vilja ha lite tips från dig Flora om du har tid att svara, skulle göra mig sååå glad!
  Jag och min boyfriend firar 1 år snart och vill gärna gå ut och äta nånstans i Stockholm! Har du något tips på en romantisk restaurang som passar ett ungt par och som inte är alltför dyr??
  KRAM!

  1. +1 på detta! ska också ge detta som spelförslag till nyår eller julveckan. trist ba att min kille haaaatar spel ¯_(ツ)_/¯

 4. Älskar denna lek! Sista omgången brukar vi köra att man bara får använda ansiktet. Alltså inga ljud eller ord, och inga rörelser med kroppen under halsen. Svårt, men sjukt roligt!!

 5. Vi brukar köra att man faktiskt inte får köra mer, att tiden går ut. MEN, det går ju också att ha en regel om att varje medlem får passa x antal gånger under spelets gång!

  Om lapparna tar slut och man har tid kvar kan man antingen ”spara tiden” till nästa omgång, eller så skiter man i det och bara kör vidare (det brukar jämna ut sig ganska bra ändå).

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)
AnnonsLaddar