Annons
Annons


3 veckor


Jag försöker skriva på mitt projekt men karaktärerna vill mig inget just nu. Och jag har inte ork att påkalla deras uppmärksamhet.

Jag är i ett hus i skogen. Utanför är allt vitt. Här finns utrymme för tankarna att ta plats. Dröja sig kvar i vardagsrummet, gå efter in i köket, följa med uppför trappan till övre badrummet. Bre ut sig intill mig i sängen.

Annons

Jag får ett sms. Han skriver att han ska på samma fest som jag, så att jag vet. Han frågar inte om det är okej, han talar bara om det, det är fakta. Jag säger att jag ändå har andra planer. Är det här kanske det sorgligaste? Att vi gett så mycket för att släppa in varandra, och nu tvingas stänga varandra ute. För att uthärda.

Jag skriver ta hand om dig. Skickar en symbol i form av < och 3, inte en rött emojihjärta. Avvägningarna i meddelandena: vill vara snäll, men lagom. Visa omtanke, men inte klänga mig fast.

Allt detta gör mig utmattad.

I fredags hittade jag en film på honom i min telefon. I filmen sitter vi på en uteservering i Lissabon. Han är solbränd, vitskjortad och har solglasögon på näsan. Solljuset skiner bakifrån. Vi skrattar. Han tittar på mig och säger: Jag kommer aldrig sluta vara kär i dig, det kommer aldrig kunna hända.

Jag hittade filmen mitt under min arbetsdag. Jag trodde att jag hade nått botten tidigare, kanske samma vecka som vi gjorde slut, men insåg att jag inte varit nära då. Jag stod och grät svart ner på hallgolvet. Pannan mot garderobsdörren, saliv mellan mina fötter.

Jag har en lista på anledningar till varför vi inte längre kunde vara tillsammans. Jag skrev den innan vi gjorde slut, ett facit att läsa i stunder av ånger. Den fredagen letade jag upp listan. Händerna skakade som hos en person med abstinensbesvär. Jag behövde läsa mig till sanningen, den som sentimentaliteten försökt dölja.

Dået talar högre och mer självsäkert än nuet. Det betyder inte att dået har rätt.

Det som tröstar mig nu är att det jag upplever inte är unikt. Alla har känt, eller kommer känna, vad jag erfar vissa timmar nu. En sliskig cocktail av oro, hopp, tvivel, beslutsamhet, likgiltighet, kicksökande och desperation.

Och med tiden mattas det av.

Inte ännu, men sen. Snart.

28 kommentarer till “3 veckor”

 1. Sluta ”visa omtanke” om honom ! Tror det är bäst för dig om du släpper kontakten med honom. Bara försvinn. Extremt svårt att gå vidare annars. Din hjärna är så fokuserad på honom nu att det blir svårt för dig att se klart på världen och allt det goda som finns här 😊. Sms:a aldrig mer, dölj på sociala medier m.m. Fokusera på DIG.

 2. Hej fina du!
  Läste precis upp detta för min dejt/kille som utryckte sig (han vet inget om dig och bloggsvären) ” oj, man märker att hon är författare. De meraforer och liknelser är något helt annat. Saliv mellan fötterna, de var helt briljant beskrivet. Mäktigt”

  Vill ge dig pepp till skrivandet. Du är unik där!

 3. åh flora. har känt så här hela hösten, från och tillbaka och så har det känts som att det gått över men så har det inte det ändå, men nu äntligen är han inte det första jag tänker på om morgnarna längre. nu äntligen tänker jag inte att jag hade velat ha honom tillbaka längre, för jag klarar mig faktiskt tusen gånger bättre själv. du klarar det här, det tar bara lite (eller en jävla massa) tid, lovar <3

 4. det här är nog något av det bästa jag läst av dig! det kändes liksom rent nästan äckligt fysiskt i kroppen av igenkänning. Plus så rakt och obönhörligt, med självklara ordval som bara klingar i huvudet. det är något med break ups alltså, tycker ofta att jag själv och andra kvinnor i min närhet på något sätt lyser klarare och utkristalliseras i ens styrkor och kapacitet under månaderna efteråt. vet att det inte är något man själv känner när man är i det, men hoppas att det kan vara en tröst, att du förmedlar en sån klarhet i dina texter just nu som överförs från skärm till skärm och slår en i ansiktet (på att bra sätt).

 5. Jag har också skrivit listor på anledningar till varför det måste fortsätta vara slut. Det har hjälpt. Du är hjärtklok, klok kring angelägenheter som rör hjärtat. Du kommer igenom det här. Det får ta tid. Precis så mycket tid du behöver. Lycka till med din sorg.

 6. Flora, jag kommer från Tyskland och läser din blogg. Älskar det. I’m not good enough in svenska, so I’ll use english instead.
  I’m sorry, but the only thing again and again is, that I don’t like him at all. Why did he say those cheesy words last year? Don’t ever trust a man who SAYS such things. He has to SHOW you and act like it.

  I’m fourty years old now and trust me – I know men. They are all the same. Don’t get me wrong, I like them. A lot. 😀 But you have to know your worth better. I had four horrible break ups in my life so far and they all were necessary to become the person I am now and I like that person. You will grow through it. You will find yourself. It’s not about that guy!!! He’s just some immature boy. You are way more smarter, wiser and tougher than him.

  Don’t wonder what to text him. Ignore. At least for a little time. If he writes he will be on that party – read it. Don’t answer. You don’t have to. Go anywhere else that night. He will come back to you and make everything work if he loves you. You don’t need him. You have your wonderful friends and your family, you have several jobs and a fucking company!!!!
  Get over him with pride and grace.
  You are so young. I promise from the bottom of my heart – you won’t think about him in a loving way some time from now. Everything is gonna be alright. Go for it.
  Puss och kram!

  1. Hej! Jag vet att du skriver detta av omtanke och vill peppa mig, men jag bryr mig ärligt talat inte om ifall du inte tycker om honom. Eller om du tycker att han är omogen. Du känner inte honom??? Jag tycker inte om att du förolämpar honom.
   Jag vet att jag inte behöver svara, men jag tror på att ha respektfulla uppbrott.
   Men jag håller med om att jag kommer växa av att gå igenom detta. Och att jag klarar mig själv. Och att jag är ung och har ett helt liv framför mig.
   Puss och kram.

 7. ❤️❤️
  Du är så jäkla bra Flora.
  Skriver så fint. Man riktigt känner. Känner igen sig.
  Det kommer att bli bra, en dag.

 8. Kan också tipsa om att högt berätta för en kompis vad det står på listan. Då kan den instämma och du genom att säga saker högt blir de oftast också mer verkliga. Säg det med tryck och med mening. Ta hand om DIG <3

 9. Du sätter ord på känslor som är svåra att beskriva. Tack.
  Så glad att du skriver detta. Det får en att känna att man inte är ensam om att ha känt såhär <3

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)
AnnonsLaddar